Ľadová povodeň rieky Poprad spôsobila úhyn množsva rýb

NETKY.SK • 27 Február 2017, 14:26 • 2 min
Ľadová povodeň rieky Poprad spôsobila úhyn množsva rýb

POPRAD – Ľadovej povodni, ktorá sa ešte pred víkendom prehnala riekou Poprad v okrese Stará Ľubovňa, padlo za obeť množstvo rýb. Ľadochody ich zachytili pred obcou Chmeľnica, uhynuté ryby ostali ležať na brehu rieky v dĺžke asi 200 metrov medzi vyplavenými ľadovými kryhami.

slovakia

left justify in out

„Našli sme tam podustvy, jalce, mreny, červenice, plotice, ale aj šťuky a kapry. Zatiaľ je veľmi ťažké vyhodnotiť celkové straty, pretože ryby sme našli iba na niektorých miestach. Avšak na ďalších miestach sú ešte stále naskladané ľadové kryhy do výšky až piatich metrov, a aj pod nimi môžu byť ryby,“ povedal dnes pre agentúru SITA Ivan Orovčík, predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Stará Ľubovňa. Situáciu tam aktuálne monitoruje práve Slovenský rybársky zväz a Štátna veterinárna a potravinová správa.

Minulotýždňové oteplenie spôsobilo topenie snehu, čo podľa Orovčíka viedlo k nadvihnutiu ľadov. „Keďže ich hrúbka sa pohybovala okolo 50 centimetrov a viac, na plytkejších miestach ich voda nestíhala niesť. Voda sa následne začala vybrežovať a vytláčať ľad, spolu s tečúcou vodou sa tak ryby automaticky dostali mimo pobrežných častí. Ako náhle však ľad povolí a klesne, ostávajú za ľadovými hrádzami mimo riečištia a už sa nedokážu dostať naspäť,“ opísal problém Orovčík, podľa ktorého ide o veľké straty.

 

V toku sa totiž nachádzali aj ryby, ktoré mali 10 až 15 rokov. „V tom spočíva celý problém, boli tu zlikvidované rôzne vekové štádia, čiže nám v osádke vznikne diera,“ uviedol Orovčík, podľa ktorého sa problém dotkne aj samorozmnožovania.

Počas víkendu sa podarilo stabilizovať situáciu v obci Sulín, ktorej časť Závodie zasiahla v piatok ľadová povodeň. Natlačené kryhy tam dosahovali výšku aj dvoch metrov. Podľa prednostu Okresného úradu v Starej Ľubovni Petra Sokola tam už nebezpečenstvo nehrozí. Ľadové kryhy sa však nahromadili pod mostom v obci Plaveč. „Momentálne je hladina rieky nízka, kryhy sú však dosť značné a veľké. Nie je to ešte rozmrznuté, ale postupné otepľovanie by mohlo viesť k prirodzenému posunu krýh," informoval Sokol.

 

Na časti rieky sa však nachádza bobrovisko. „Svojím spôsobom ide o územie v rámci ochrany prírody, my do toho teda vstupovať nemôžeme, uvidíme však, čo to s územím bobrov spraví, zatiaľ to teda asi necháme v takomto štádiu. Tiež uvidíme, čo prinesie počasie, je však predpokladané trvalé otepľovanie, takže si myslím, že príroda si to porieši sama tak, ako to niekedy vie,“ dodal prednosta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies