Ľadoborec Greenpeace napriek zákazu vplával do ruských arktických vôd

NETKY.SK • 24 August 2013, 16:52 • 2 min
Ľadoborec Greenpeace napriek zákazu vplával do ruských arktických vôd

MOSKVA - Na palube lode je podľa správ ruských médií 27 ľudí, medzi nimi sú okrem zamestnancov Greenpeace aj dobrovoľníci a členovia posádky.

slovakia

left justify in out

Ochranárska organizácia Greenpeace dnes informovala, že jedna z jej lodí napriek zákazu ruských úradov vstúpila do ruských arktických vôd, aby tak protestovala proti ťažbe ropy v tejto oblasti.

Organizácia Greenpeace informovala, že Rusko jej tento týždeň nevydalo povolenie pre vstup jej ľadoborca Arctic Sunrise do vôd Karského mora, ktoré je súčasťou Severného ľadového oceánu. Napriek tomu loď dnes ráno vstúpila do týchto vôd.

Príčinou protestu Greenpeace proti ťažbe ropy v pobrežnej oblasti je fakt, že ide o územie, ktoré je súčasťou národného prírodného parku, kde žijú ľadové medvede, mrože a iné zvieratá. 

Prieskum ropných nálezísk vykonáva štátna ťažobná spoločnosť Rosnefť a ExxonMobil. Vedúca kampane ochranárskej organizácie Christy Fergusonová v dnes zverejnenom vyhlásení upozornila na riziko úniku ropy pri vrtoch a jej preprave potrubiami, čo by mohlo národný park vážne ohroziť a spôsobiť v oblasti ekologickú katastrofu. 

Greenpeace v uplynulých dňoch kritizovala ruské úrady za to, že jej nevydali povolenie na plavbu lode Arctic Sunrise s odôvodnením, že trup plavidla nie je dostatočne odolný voči ľadovým kryhám. Ruské ministerstvo dopravy uviedlo, že posádka neposkytla dostatočné informácie o šírke trupu. Greenpeace upozornila na skutočnosť, že iné lode povolenie na plavbu v oblasti dostávajú bez problémov a podrobnejšieho preverovania.

Ako pripomínajú ruské zdroje, nejde o prvý protest proti prieskumným vrtom v arktickej oblasti: vlani skupina aktivistov Greenpeace 15 dní blokovala vrtnú plošinu v Pečorskom mori, kde sa medzičasom už pripravuje spustenie ťažby ropy. Top of Form 1

Na palube lode je podľa správ ruských médií 27 ľudí, medzi nimi sú okrem zamestnancov Greenpeace aj dobrovoľníci a členovia posádky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies