Ľad na Tatranský ľadový dóm tento rok privážajú z mesta Vroclav

NETKY.SK • 11 November 2015, 08:52 • 2 min
Ľad na Tatranský ľadový dóm tento rok privážajú z mesta Vroclav

VYSOKÉ TATRY - Martin neprišiel tento rok do Vysokých Tatier na bielom koni, ale s čírym ľadom. Ten sa použije na výstavbu Tatranského ľadového dómu, ktorý od štvrtka 12. novembra začnú stavať už po tretí raz na Hrebienku. Oficiálne otvorenie dómu je naplánované na 27. novembra.

slovakia

left justify in out

"Autorom a hlavným architektom tohtoročného ľadového dómu bude Slovák Adam Bakoš. Od štvrtka sa spolu so svojimi kolegami a pomocníkmi pustia do krotenia ľadových kvádrov a budú musieť za náročných podmienok spracovať celkom takmer 70 ton ľadu, aby za dva týždne postavili Tatranský dóm na Hrebienku," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Minulú zimu bol dóm TOP tatranskou atrakciou sezóny a počas zimy ho navštívilo 165.000 ľudí.

 

"Tento rok začíname s výstavbou Tatranského dómu o mesiac skôr. Dóm bude väčší a úplne meníme aj jeho stavbu a dispozičné riešenie," dodala Maťašovská s tým, že ľadový chrám návštevníkov privíta v barokovom štýle a veľkým lákadlom bude aj floristický dizajn vo forme ľadových kvetinových vitráží, ktoré budú súčasťou celej stavby. "O floristický dizajn sa postará uznávaný florista Róbert Bartolen," zdôraznila Maťašovská.

 

Aj keď vonku to ešte na zimu vôbec nevyzerá stavbu ľadovej baziliky to podľa nej neohrozí. Vo vnútri kupoly je namontované chladenie, ktoré udržuje teplotu mínus 5 stupňov Celzia, čo je ideálne teplota. Ľad privezú z poľského mesta Vroclav v troch termínoch, aby sa mohol postupne spracovávať. "Sochári budú mať s krotením ľadu veľa práce, ale už 26. novembra sa všetci môžeme tešiť na nový tatranský ľadový dóm. Pripravujeme v ňom pestrý program, ktorému práve toto miesto vdýchne punc neopakovateľnosti, čara aj luxusu. Verejnosti dóm sprístupníme o dva týždne, v piatok a prvý koncert zaznie v Tatranskom dóme počas prvej adventnej nedele 29. novembra," uzavrela Maťašovská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies