Lacné poľské vajíčka nie sú kvôli nízkej gramáži výhodná kúpa

NETKY.SK • 30 August 2011, 18:20 • 2 min
Lacné poľské vajíčka nie sú kvôli nízkej gramáži výhodná kúpa

Lacné poľské vajíčka nie sú kvôli nízkej gramáži výhodná kúpa

slovakia

left justify in out

Väčšina konzumných vajec, ktoré sa na Slovensko dovážajú, pochádza z Poľska. Podľa riaditeľa spoločnosti Novogal Ladislava Birčáka je to až 80 % zo 168 miliónov vajec, ktoré sa na Slovensko doviezli v minulom roku. "Importérom pre Poľsko je najmä Slovenská republika," povedal Birčák.
      Orientácia domácich zákazníkov na cenu motivuje obchodné reťazce ku dovozu najmä poľských vajíčok, ktoré sú lacnejšie. V Poľsku o ne totiž nie je záujem. "Poliaci majú radšej väčšie veľkosti ako L a XL. Tým pádom sa na Slovensko dovážajú z Poľska najmä vajíčka kategórie S," vysvetlil Birčák.
      Aj napriek nižšej cene však podľa neho nejde o výhodnejší nákup. "Keď sa porovná gramáž, tak zákazník určite prerobí," tvrdí Birčák. Poľské vajíčka sú podľa neho navyše často na hranici trvanlivosti, ktorá je bežne 28 dní pri teplote nižšej ako 18 stupňov Celzia.
      Na slovenský trh sa dovážajú konzumné vajcia aj napriek tomu, že krajina je pri tomto produkte sebestačná a vajíčka sa aj exportujú. Vlani sa vyviezlo zhruba 200 miliónov kusov. Najväčšími odberateľmi sú v súčasnosti Maďarsko, Česká republika, Nemecko a Rakúsko. "V poslednej dobe je aj Rumunsko značným odberateľom našich konzumných vajec," dodal Birčák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona