Lacné peniaze dvíhajú ceny nehnuteľností v Európe

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 13:53 • 2 min
Lacné peniaze dvíhajú ceny nehnuteľností v Európe

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nízke úroky Európskej centrálnej banky (ECB) zrejme podporujú snahu investorov, aby získavali výnosy v iných oblastiach.

slovakia

left justify in out

Rakúsky denník Die Presse o tom informuje s odvolaním sa na Reuters a APA z dnešnej tlačovej konferencie viceprezidenta ECB Vitora Constancia vo Frankfurte nad Mohanom.
     

ECB súčasne varuje pred prehriatím európskeho trhu s nehnuteľnosťami. "Naše analýzy a Medzinárodného menového fondu naznačujú, že sa na niektorých špeciálnych trhoch s nehnuteľnosťami množia signály ich prehriatia," uviedol bankár eurozóny na dnešnej tlačovej konferencii vo Frankfurte nad Mohanom. Dodal, že vývoj môže súvisieť aj s nízkymi úrokmi samotnej ECB. Tá začiatkom júna znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na 0,15 %. Súčasne po prvýkrát zaviedla sankčné sadzby pre banky, ktoré radšej uložili svoje peniaze na účty v ECB namiesto toho, aby ich požičali podnikom a domácnostiam.
     

Andreas Dombret, člen vedenia Nemeckej spolkovej banky (DBB), minulý týždeň v rozhovore pre Reuters varoval pred prehriatím trhu s nehnuteľnosťami v Európe. Výrazný rast cien, ktorý sa doteraz prejavil len v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Kolíne, Frankfurte a v Stuttgarte, sa už objavil aj v stredne veľkých nemeckých mestách. Ceny domov a bytov sú o 10 až 20 % vyššie, než je ich reálna hodnota. Avšak zatiaľ sa o špekulatívnej bubline nedá hovoriť.
     

Podobný vývoj cien nehnuteľností prebieha vo Veľkej Británii takmer štyri roky. V apríli stáli v Londýne o 9,9 % viac, než v rovnakom mesiaci vlaňajška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies