Lacná ropa podporí rast nemeckej ekonomiky

NETKY.SK • 29 December 2014, 12:40 • 2 min
Lacná ropa podporí rast nemeckej ekonomiky

BERLÍN - Nemecká vláda očakáva, že nízke ceny ropy podporia rast najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku o 0,2 až 0,3 %. Uviedol to vo svojom najnovšom vydaní nemecký časopis Der Spiegel, ktorý citoval interný dokument rezortu hospodárstva.

slovakia

left justify in out

Cena ropy sa od júna znížila o približne 45 % na úroveň zhruba 60 USD za barel. Podľa časopisu Der Spiegel nemecké ministerstvo hospodárstva predpokladá, že cena ropy dlhodobo zostane na nízkej úrovni. Rezort je podľa časopisu presvedčený, že čierne zlato zdražie do roku 2018 iba na úroveň zhruba 80 USD za barel.

 

Podľa dokumentu ministerstva hospodárstva Nemecko bude v porovnaní s rokom 2014 platiť krajinám produkujúcim ropu o približne 12 mld. eur menej. Predstavuje to úsporu v rozsahu 25 %, konštatoval Der Spiegel. Ministerstvo sa však odmietlo k správe hneď vyjadriť. Nemecká vláda očakáva, že ekonomika krajiny v budúcom roku posilní o 1,3 %. Za celý tento rok vláda predpokladá rast hrubého domáceho produktu o 1,2 %. 

 

Arabskí členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) minulý týždeň vyslovili predpoklad, že cena ropy sa do konca budúceho roka zvýši na úroveň 70 až 80 USD za barel. V pondelok do 9:02 GMT londýnska ropa Brent posilnila o 67 centov na 60,12 USD za barel. Od začiatku roka však zlacnela o 45 % a smeruje k tomu, že za celý rok zlacnie najvýraznejšie od roku 2008. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies