Lacná oceľ z Číny ohrozuje české huty, v hre je uvalenie ciel

NETKY.SK • 30 November 2015, 19:00 • 2 min
Lacná oceľ z Číny ohrozuje české huty, v hre je uvalenie ciel

PRAHA - Dovoz lacnej ocele z Číny na európsky trh láme rekordy. To sa odráža aj na tržbách českých oceliarní, ktoré začínajú počítať straty. Českí oceliari sa preto obracajú na Brusel, aby na dovážanú čínsku oceľ zaviedol clá. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo minulý rok sa z Číny do Českej republiky doviezlo železo a oceľ za 1,1 miliardy Kč (40,70 milióna eur), tento rok za rovnaké obdobie už suma prekročila 1,4 miliardy Kč. Českí výrobcovia preto prichádzajú o zákazky a príjmy.

 

"Áno, pociťujeme to. Cenová hladina nastavená dovozom z Číny stláča ceny v Európe pod úroveň výrobných nákladov," povedal pre iDNES.cz hovorca spoločnosti Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

 

Problém sa týka všetkých českých oceliarov. "V dôsledku poklesu cien skupina ArcelorMittal zaúčtovala v 3. kvartáli na vrub nákladov rezervu vo výške 256 miliónov eur, čo prvýkrát za sedem mesiacov viedlo k prevádzkovej strate," uviedol Tapas Rajderkar, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ArcelorMittal Ostrava.

 

Prílev lacnej čínskej ocele podľa Rajderkara ohrozuje český priemysel rovnako ako Európu. Dovoz čínskeho železa a ocele do Európskej únie (EÚ) vzrástol za osem mesiacov medziročne o 16 %.

 

Rastúci dopyt po oceliarskych produktoch je síce pozitívnym znamením a vyhliadky na ďalšie mesiace vyzerajú dobre, európski oceliari sa ale dovozom bránia zo všetkých síl. V máji sa napríklad Európska komisia (EK) začala zaoberať obvinením európskeho oceliarskeho združenia Eurofer, že Čína a Rusko predávajú výrobky z valcovanej ocele v Európe pod trhovými nákladmi. Českí oceliari Eurofer podporujú. Ich cieľom je, aby Brusel zaviedol dočasné clá na oceľ dovážanú z Číny.

 

„Európa by mala obhajovať svoju pozíciu v takom strategickom odvetví, ako je hutníctvo - výroba ocele a valcovaných výrobkov. Očakávame, že EÚ s podporou Európskeho parlamentu (EP) vynaloží intenzívnu snahu o obmedzenie prísunu dumpingového tovaru z Číny," povedala hovorkyňa Třineckých železiarní - Moravia Steel Petra Jurásková.

(1 EUR = 27,030 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies