Laboratórium skúma najmä vzorky minerálnych olejov a liehu

NETKY.SK • 16 August 2013, 15:47 • 2 min
Laboratórium skúma najmä vzorky minerálnych olejov a liehu

BRATISLAVA - Colné laboratórium finančnej správy urobilo za prvý polrok tohto roku približne 25-tisíc analýz. Najčastejšie skúma vzorky tovarov, ktoré podliehajú spotrebným daniam - minerálnych olejov a liehu. Expertízy robia hlavne pre pracoviská finančnej správy, ojedinele aj pre políciu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, do konca júna zaznamenali 2 350 žiadostí o vykonanie expertízy. Dominovali žiadosti o preskúmanie vzoriek liehu, nafty, tabaku, alkoholu, ale aj kontrolných známok. „Za 20 rokov existencie laboratória sa vyskytlo viacero kurióznych vzoriek. Jednou z nich bola vzorka liehoviny s kobrou vo vnútri fľaše. Išlo o dovoz z juhovýchodnej Ázie, kde je údajne tento alkoholický nápoj považovaný za delikatesu,“ spomenul riaditeľ laboratória Ladislav Bistrický.

Colné laboratórium je v rezorte financií jediným odborným pracoviskom so zameraním na expertíznu činnosť pre potreby colného konania a daňového dohľadu, najmä pri správe spotrebných daní. „Laboratórium zabezpečuje technickú podporu pre výkonné zložky tak, aby tieto mohli svoje rozhodnutia oprieť aj o výsledky forenznej analytickej činnosti,“ dodal Bistrický.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies