La Repubblica: Taliansky prezident Napolitano odstúpi 14. januára

NETKY.SK • 24 December 2014, 15:14 • 2 min
La Repubblica: Taliansky prezident Napolitano odstúpi 14. januára

RÍM - Taliansky prezident Giorgio Napolitano (89) rezignuje na post hlavy štátu 14. januára 2015, teda iba deň po tom, čo sa vystúpením premiéra Mattea Renziho na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu skončí polročné predsedníctvo krajiny v únii a čo Taliansko odovzdá túto štafetu Lotyšsku.

slovakia

left justify in out

Informáciu prinieslo dnešné vydanie denníka La Repubblica, blízkeho súčasnej vládnej koalícii.
     

Najvyšší taliansky predstaviteľ už pred šiestimi dňami pri stretnutí s členmi diplomatického zboru v Ríme potvrdil špekulácie o svojom skorom odchode z funkcie, aj keď hovoril iba o blížiacom sa ukončení pôsobenia v prezidentskom úrade bez uvedenia konkrétneho dátumu. 
     

Giorgio Napolitano chcel pre pokročilý vek odísť z politiky už vlani na zaslúžený dôchodok, avšak politické strany sa nedokázali dohodnúť na osobe jeho nástupcu a tak ho napokon zákonodarný zbor v apríli 2013 zvolil za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie. Pri voľbe hlavy talianskeho štátu v parlamente je v prvých troch kolách potrebný zisk dvojtretinovej väčšiny hlasov.
     

Konsenzus o možnom Napolitanovom nástupcovi možno zatiaľ hľadať medzi tamojšími politickými stranami márne. Najčastejšie sa v tejto súvislosti spomínajú mená bývalých premiérov Romana Prodiho a Giuliana Amata. 
     

Úloha talianskeho prezidenta je zväčša reprezentatívna, Napolitano však urobil viac - pomohol krajine udržať si politickú stabilitu v nepokojných časoch. Bývalý komunista je prezidentom od roku 2006. Po vlaňajšom znovuzvolení na ďalších sedem rokov však naznačil, že na poste nezotrvá celé volebné obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona