L. Žitňanská: Najvyššie ústavné orgány čakajú na voľby, je to desivé

NETKY.SK • 1 Marec 2012, 12:25 • 2 min
L. Žitňanská: Najvyššie ústavné orgány čakajú na voľby, je to desivé

L. itňanská Najvyššie ústavné orgány čakajú na voľby, je to desivé - Politika Najvyššie ústavné orgány na Slovensku nekonajú a čakajú, ako dopadnú parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

img

Najvyššie ústavné orgány na Slovensku nekonajú a čakajú, ako dopadnú parlamentné voľby. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila podpredsedníčka SDKÚ-DS a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

"Už niekoľko týždňov upozorňujeme občanov, že zápas o spravodlivosť sa 10. marca nekončí, ba naopak, treba pomenovať reálne riziká, ktoré vidím a ktoré hrozia," upozornila. V tejto súvislosti spomenula nečinnosť prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý stále nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, či nečinnosť Ústavného súdu SR v prípade disciplinárnych konaní voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi.

"Je evidentné, že Smer a rôzne ekonomické skupiny majú hlavný záujem, aby legitímne zvolený Jozef Čentéš nebol vymenovaný, a robia všetko preto, aby si mohli po voľbách zvoliť svojho generálneho prokurátora. Hovoria to úplne otvorene, netaja sa tým. Musíme si byť toho vedomí," apelovala Žitňanská. Podľa jej slov sledujeme, že najvyššie ústavné orgány, ktoré by mali byť nezávislé, paradoxne čušia, alebo nekonajú.

"Nejde len o to, čo hovorí Smer, ale aj o to, ako sa správajú inštitúcie, ktoré sú evidentne pod vplyvom Smeru," konštatovala. Tu spomenula nekonanie prezidenta, ale aj Ústavný súd. "Od novembra 2010 tam leží druhý disciplinárny návrh na Harabina, konanie je prerušené, nedeje sa tam vôbec nič. V auguste 2011 bola podaná ďalšia disciplinárka, nedeje sa nič. V novembri 2011 sa tam obrátil Čentéš, nedeje sa vôbec nič. Je to desivé. Aj súdy sa začínajú prispôsobovať, respektíve nekonajú," podotkla ministerka.

Žitňanská je aj preto presvedčená, že vo voľbách nejde len o spravodlivosť, ale aj o charakter štátu. "Sme svedkami asi najšpinavšej volebnej kampane od roku '89 a tento týždeň to vyvrcholilo. Občan musí byť v záplave vylievania špiny úplne znechutený," priznala s tým, že v kampani sa vôbec nehovorí o programoch strán ani o tom, čo bude po voľbách. "Som presvedčená, že deliaca línia je dnes téma justície a téma prokuratúry, a Generálnej prokuratúry zvlášť," vyhlásila.

Podľa jej slov orgány, ktoré by mali byť garantom fungovania krajiny aj v čase volieb, dnes čakajú, ako voľby dopadnú. "Je to pre mňa signál, že ide o charakter štátu. V koho záujme je táto skeptická nálada spoločnosti? V koho záujme je, keď voliči sú apatickí? Je to v záujme Smeru-SD. Vo voľbách ide o to, či zápas o spravodlivosť bude pokračovať. Ak ľudia podľahnú skepse, môžeme byť 11. marca veľmi prekvapení a budeme sa čudovať. Pozývam všetkých voličov, aby prišli k urnám, lebo ide o charakter štátu," dodala.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona