L. Žitňanská chce viac chrániť vinohrady a vinice

NETKY.SK • 31 August 2013, 16:05 • 2 min
L. Žitňanská chce viac chrániť vinohrady a vinice

BRATISLAVA - Poslankyňa pripomína, že pestovanie hrozna a dorábanie vína predstavujú pre krajinu významný zdroj pracovných príležitostí.

slovakia

left justify in out

Opozičná poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská chce viac chrániť vinohrady a vinice. Navrhuje to v novele zákona o vinohradoch. "Predmetom predloženej úpravy je zefektívniť ochranu vinohradov a viníc a dať tak samosprávam možnosť vytvárať podmienky na hospodársky rast regiónov," priblížila Žitňanská.

Právna norma má pre všetky vinohradnícke oblasti na území SR zjednotiť princíp, že vinohradnícka plocha sa smie užívať iba ako vinica. "Zároveň ale vlastníkom ostáva zachované ich zvrchované právo nakladať so svojím vlastníctvom podľa vlastného uváženia," vysvetľuje predkladateľka. V novele navrhuje zaviesť aj odvod za zmenu druhu pozemku poľnohospodárskej pôdy označenej ako vinica na nepoľnohospodársky druh pozemku. Po úhrade odvodu by teda malo byť možné druh pozemku zmeniť. Žitňanská chce tiež trestať, ak je akákoľvek vinohradnícka plocha užívaná inak ako vinica.

Poslankyňa pripomína, že pestovanie hrozna a dorábanie vína predstavujú pre krajinu významný zdroj pracovných príležitostí. "Investície do vinárstva znamenajú zároveň rozvoj blízkych odvetví, ako sú turistický ruch, gastronómia, hotelierstvo, múzejníctvo, wellnes, cykloturistika a ďalšie. V čase dopadov hospodárskej krízy ide o nezanedbateľný nástroj zvyšovania zamestnanosti a vytvárania nových pracovných príležitostí," uviedla.

Poukázala aj na to, že dlhodobo rastie spotreba slovenského vína a tým aj záujem jeho výrobcov o vinohradnícke plochy za účelom pestovania viniča na slovenskom terroire, s regionálnymi špecifikami."Tomuto spoločensky prospešnému trendu stojí v ceste nedostatočná ochrana viníc, právna neistota ohľadom ich užívania ako vinice a tlak developérov na ich zástavbu," poznamenala.

Výsledkom sú podľa nej nevyužité hospodárske príležitosti, frustrácia podnikateľov, spustnutie najkvalitnejších lokalít, úpadok krajiny a rast lokálnej nezamestnanosti. "Takýto stav je dlhodobo neudržateľný a podnikatelia, odborná i laická verejnosť naliehavo žiadajú jeho nápravu," vysvetlila svoj pokus o zvýšenie ochrany vinohradov a viníc Žitňanská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies