Löw po parížskych útokoch v šoku: Výsledok zápasu stratil význam

NETKY.SK • 14 November 2015, 09:11 • 2 min
Löw po parížskych útokoch v šoku: Výsledok zápasu stratil význam

PARÍŽ - Vlna teroru v Paríži sa vážne dotkla aj prípravného futbalového zápasu medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (2:0).

slovakia

left justify in out

Podľa polície sa útoky odohrali v tesnej blízkosti štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole, si podľa najnovších údajov vyžiadali celkovo najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 sa nachádza vo vážnom stave. Francúzsky prezident Francois Hollande oznámil, že bude vyhlásený mimoriadny stav a uzavretie štátnych hraníc.

 

V priebehu prvého polčasu boli na štadióne počuť hlasité explózie. Podľa ESPN prebehli simultánne, dve nastali v blízkosti vchodov do štadióna a tretia pri reštaurácii McDonald's. Zomreli pri nich najmenej štyria ľudia. Na zápase bol prítomný aj francúzsky prezident Francois Hollande a francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Cazeneuve, ktorých evakuovali do bezpečia. Medzitým arénu uzavreli, nikto nemohol priestor opustiť, ani do neho vojsť. Nad štadiónom začali lietať vrtuľníky. Napriek tomu sa zápas dohral, podľa organizátorov sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov.

 

Po záverečnom hvizde dovolili divákom opustiť Stade de France iba v malých skupinkách. V dôsledku toho tak tisíce fanúšikov museli čakať na ihrisku, zatiaľ čo z médií prichádzali správy o ničivých teroristických útokoch. Hlásateľ oznámil divákom, aby sa vyhli niektorým východom, ktoré uzavreli "kvôli udalostiam mimo arény". Oznámenie spôsobilo medzi návštevníkmi menšiu paniku, no neskôr sa dav zhromaždil na trávniku, kde sa ľudia cez mobily a smartfóny postupne dozvedali o udalostiach. Všetky pozápasové rozhovory s hráčmi a tlačovú konferenciu organizátori zrušili.

 

Prezident Francúzskej futbalovej federácie Noel Le Graet neskôr uviedol, že hráči boli po konci stretnutia informovaní o útokoch. "V polčase sme radšej nepovedali nič, lebo sme nechceli rozrušiť verejnosť alebo spôsobiť paniku na tribúnach. Po konci zápasu som informoval hráčov o udalostiach v Paríži," povedal podľa espn.com Le Graet.

 

Už v piatok dopoludnia museli nemeckú reprezentáciu evakuovať z parížskeho hotela Molitor. Dôvodom bol telefonát neznámej osoby, ktorá oznámila, že v ubytovacom zariadení sa nachádza bomba. Špecializované policajné zložky po dôkladnom pátraní nič nenašli. Po konci stretnutia zostali nemeckí futbalisti ešte dlhý čas na štadióne. "Všetci sme z toho rozrušení a šokovaní," uviedol tréner úradujúcich majstrov sveta Joachim Löw pre ARD. "Pre mňa osobne výsledok stratil význam, inkasované góly idú do úzadia. Nevieme, čo budeme robiť."

 

Hodiny po zápase stále zostával nemecký tím stále v útrobách štadióna. Až o 2.15 h opustili futbalisti arénu v niekoľkých menších autobusoch. Presun výpravy veľkým tímovým autobusom z bezpečnostných dôvodov zakázali. Hotel vzdialený asi polhodinu jazdy od Stade France, kde nemeckí hráči bývali, nepriedušne uzavreli. Mužstvo pôvodne plánovalo zostať v Paríži až do nedele, vzhľadom na udalosti sa však snažilo čo najskôr opustiť krajinu. Podľa informácií portálu kicker.de bude utorkový duel Nemecka s Holandskom v Hannoveri pravdepodobne zrušený, hráči sa údajne vyslovili proti odohratiu stretnutia. "Po zápase s Francúzskom vládol v šatni strach a veľká neistota," prezradil manažér tímu Oliver Bierhoff. Podľa nemeckých médií sa uvažuje aj o zrušení utorkového prípravného duelu Anglicka s Francúzskom. "Je to tragická záležitosť. Cez víkend budeme hovoriť s predstaviteľmi francúzskej federácie," uviedol hovorca anglickej FA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona