Löw naplnil plán na 100 percent: MS budú o niečom inom

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 10:36 • 2 min
Löw naplnil plán na 100 percent: MS budú o niečom inom

PETROHRAD - Nemecká mladosť a precíznosť slávila úspech v konkurencii juhoamerickej techniky a agresivity. Futbalový Pohár konfederácií FIFA prvýkrát vyhralo Nemecko, úradujúci majstri sveta zdolali v petrohradskom finále víťaza Copa America z Čile 1:0 gólom Larsa Stindla.

slovakia

left justify in out

"Bojovali sme naozaj o každú jednu loptu, každý jeden meter na ihrisku, aby sme ubránili naše vedenie 1:0. Čile bol veľmi robustný súper," povedal nemecký tréner Joachim Löw.

 

Zápas bol plný tvrdých súbojov, srbský rozhodca Milorad Mažič udelil 7 žltých kariet a mohol aj červenú po faule Gonzala Jaru lakťom do tváre Tima Wernera. Hoci celý zákrok skonzultoval s videorozhodcami, rozhodol sa pre miernejší trest. "Myslím si, že ak to rozhodca videl, mohol a mal ho vylúčiť," okomentoval situáciu Löw.

 

"Bolo to finále a z tohto dôvodu sa hralo veľmi intenzívne. Hráči na ihrisku boli nervózni a je ťažké kontrolovať takéto situácie," povedal tréner Čile Juan Antonio Pizzi.

 

Nemecký tréner Joachim Löw zobral do Ruska na turnaj, ktorý slúžil ako generálka na budúcoročný svetový šampionát "experimentálny tím". V skupine vyhrali Nemci 3:2 nad Austráliou, po remíze s Čile 1:1 zdolali Kamerun 3:1 a v semifinále si poradili hladko s Mexikom 4:1. Po finále korunovali skvelý nemecký úspech v rozpätí niekoľkých dní, keď sa darilo aj nemeckej reprezentácii do 21 rokov, ktorá na ME v Poľsku po finálovej výhre nad Španielskom 1:0 tiež brala zlaté medaily.

 

Löw síce žiaril spokojnosťou, ale podotkol, že mundial v Rusku bude o úplne niečom inom. "Stále je ešte skoro. Tieto dva turnaje budú mať len malý dopad smerom k budúcoročným majstrovstvám sveta. Zo žartu môžem povedať, že teraz budeme musieť tuho rozmýšľať, ktorých hráčov necháme doma, a ktorých vezmeme o rok. Už vážnejšie však hovorím, že sa nám vytvorili viaceré možnosti, pretože mladí hráči získali skúsenosti z takýchto zápasov. MS sú ale úplne iná úroveň. Je obrovský rozdiel byť mladým talentom s perspektívou a byť hráčom svetovej kvality. Áno, teraz v našej krajine panuje eufória, čo pred štyrmi týždňami nebolo. Najdôležitejšie je pozerať sa dopredu a porovnávať sa s kvalitami aké majú Messiovci, Ronaldovci či Kroosovci. Hneď teraz môžem vymenovať šesť či sedem krajín, ktoré disponujú hráčmi takýchto kvalít. MS sú najťažší turnaj, aký vôbec existuje. Na ňom musíte byť päť týždňov a sedem zápasov (po finále-pozn.) na hranici fyzických síl, či dokonca za ňou," zamyslel sa "Jogi" Löw.

 

Nemecká koncepcia v práci s mládežníckymi reprezentáciami sa ukázala ako na výsosť úspešná. Hoci Löw pred Pohárom konfederácií doma čelil aj kritike za svoju nomináciu. Po turnaji ale mohol hodnotiť:

 

"V tomto mužstve niet porazených. A to bola priorita moja a môjho realizačného tímu, naplnili sme ju na 100 percent. Je to ale len prvý krok. Až v nasledujúcich piatich, ôsmich či desiatich rokoch sa ukáže, čoho sú títo hráči naozaj schopní. Uvidíme, či budú schopní rozvinúť sa z veľkých talentov na hráčov svetovej extratriedy. A takých potrebujete, keď chcete vyhrať MS, keď sa chcete stať svetovým šampiónom. Viacerí ešte potrebujú dosiahnuť takúto úroveň, sú iba na začiatku. Všetko to ťažké ešte leží pred nimi."

 

Očakáva sa, že o rok by v tíme nemali chýbať také mená ako kapitán Manuel Neuer, jeho spoluhráči z Bayernu Mníchov Thomas Müller, Jerome Boateng a Mats Hummels, Kroos či ďalšie doterajšie opory Mesut Özil a Sami Khedira.

 

Smutným hrdinom finále bol čílsky obranca Marcelo Diaz z Celty Vigo. Práve po jeho chybe z pozície posledného hráča mohol Stindl pohodlne skórovať do prázdnej bránky po prihrávke od Tima Wernera, ktorý Diaza pripravil o loptu.

 

"Bola to najhoršia chyba v mojej futbalovej kariére," povedal Diaz po zápase. "Marcelo je smutný, smutný je aj celý tím. To je ale spôsob, akým hrá. Plne za ním stojíme. Neboli sme takí silní ako pred rokom vo finále Copa America Centenario. Hoci sme si vytvorili šance, nepremenili sme ich," dodal Pizzi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona