L. NICHOLSONOVÁ:Projekty z ESF boli objednávané zhora, Brusel je znepokojený

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:14 • 2 min
L. NICHOLSONOVÁ:Projekty z ESF boli objednávané zhora, Brusel je znepokojený

L. NICHOLSONOVÁ:Projekty z ESF boli objednávané zhora, Brusel je znepokojený

slovakia

left justify in out

img

Projekty realizované z Európskeho sociálneho fondu (ESF) boli objednávané zhora. "Brusel je teraz znepokojený, my sa snažíme hasiť túto situáciu," upozornila na dnešnej tlačovej konferencii štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová (SaS).
      Dodala, že rezort vie reagovať prevažne iba podávaním trestných oznámení a podnetov, ale nevie zabezpečiť výsledok. Naznačila, že zodpovední požívajú aktuálne imunitu. "Tí pred nami si užívajú poslaneckú imunitu v poslaneckých laviciach," podotkla. Zatiaľ ministerstvo podalo päť trestných oznámení.
      Rezort súčasnými krokmi ušetril podľa Nicholsonovej množstvo peňazí, nedá sa však vyčísliť. Na ministerstve sa realizuje 1500 projektov, veľa bolo "objednávaných zhora". Nicholsonovej to potvrdili "zainteresovaní zamestnanci". "S našimi internými zamestnancami, ktorí sa podieľali na pretláčaní zhora požehnaných projektov, sme ukončili zmluvy," uviedla.
      Nicholsonová vymenovala aj niekoľko príkladov projektov, ktoré mali slúžiť na zvyšovanie zamestnanosti. Na základe jedného sa mal napríklad za tisícky eur preškoliť barman na vizážistu. Ďalej Združenie tradícia získalo z ESF takmer 180.000 eur a malo ľudí vzdelávať formou e-learningu. "Konečný prijímateľ nevedel zdokladovať, čo k nemu došlo," dodala.
      Problémové boli tiež aj štúdie. Podľa Nicholsonovej bolo tak aj v prípade Občianskeho združenia (OZ) pre sebauvedomenie, rast a rozvoj človeka, ktoré si dalo vypracovať štúdiu za 56.000 eur. "Veľká časť štúdie bola kompilátom toho, čo internet dá," uviedla.
      V prípade projektov zameraných na oblasť boja proti chudobe, čo sa väčšinou využíva na pomoc Rómom, sa množstvo peňazí míňalo na analýzy. Tie stáli tisícky eur. Vymenovala príklad šiestich analýz za priemernú cenu 11.500 eur, ktoré mali zhodný text. Ďalšia analýza stála viac, 24.500 eur, ktorá primárne merala IQ 30 Rómov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies