Ľ. KANÍK: Smer-SD využíva dovolenky, aby schválil nepopulárne opatrenia

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 11:04 • 2 min
Ľ. KANÍK: Smer-SD využíva dovolenky, aby schválil nepopulárne opatrenia

Ľ. KANÍK Smer-SD využíva dovolenky, aby schválil nepopulárne opatrenia - Politika Vládna strana Smer-SD využíva zaspaté uhorkové obdobie letných dovoleniek, aby presadila nepríjemné návrhy zákonov.

slovakia

left justify in out

img

Vládna strana Smer-SD využíva "zaspaté uhorkové obdobie" letných dovoleniek, aby presadila nepríjemné návrhy zákonov. Tvrdí to šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

"Chce, aby sa tie nepríjemné návrhy zákonov bez veľkej pozornosti verejnosti rýchlo schválili a dostali čo najďalej v legislatívnom procese, a potom aby sa v septembri rýchlo doťukli, aby verejnosť ani nezbadala, čo sa na ňu chystá," poznamenal po rokovaní poslaneckého grémia.

Za náhodný výber termínu na predloženie navrhovaných zmien nepovažuje ani opozičný poslanec SaS Martin Poliačik. "Je logické, že sa vláda snaží využiť také hluchejšie obdobie, kedy ľudia chcú mať od politiky pokoj a nesledujú správy, aby im naložila na plecia, čo najviac bez toho, aby si to občania všimli," komentoval.

Na programe júlovej schôdze by mal byť napríklad návrh zmeny financovania škôl a centier voľného času z dielne rezortu školstva. Poslanci by tiež mali rokovať o vládnom návrhu zmeny živnostenského zákona, či zvýšení spotrebnej dani z tabakových výrobkov, čo by v praxi prinieslo zvýšenie ceny za škatuľku cigariet zhruba o 10 centov. Medzi predloženými zmenami je tiež napríklad novela zákona o sociálnom poistení, ktorá má priniesť znovuotvorenie a zníženie odvodu do druhého piliera.

Grémium dnes zároveň rozhodlo, že sa zmena živnostenského zákona posunie až na septembrové rokovanie parlamentu. Dôvodom je zámer opozičnej SDKÚ-DS získať pre zmenu podporu vládnej strany, bez ktorej návrh neprejde. "Rokujeme aj s vládnou stranou a presvedčujeme ich a argumentujeme tým, že to nebude negatívne, ale pozitívne, aj pre rozpočet. Je tu istá šanca, že keď tomu dáme viac času, tak ten návrh môže byť prijatý," priblížil Kaník.

Poslanci tiež pripúšťajú, že už na júlovej schôdzi by sa mohol voliť generálny riaditeľ verejnoprávneho RTVS. Do voľby sa prihlásilo celkom jedenásť kandidátov. Títo by mali ešte pred hlasovaním v pléne Národnej rady SR doplniť prípadne nesplnené formálne podmienky a následne absolvovať verejné vypočutie pred poslancami parlamentného výboru pre kultúru a médiá 30. júla.

Poliačik v tomto kontexte poukazuje na to, že stále nie je jasné ani to, či bývalá šéfka verejnoprávneho médiá Miloslava Zemková bola odvolaná legitímne. Ako budú liberáli postupovať pri hlasovaní o riaditeľovi RTVS, však zatiaľ nevedel povedať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies