Ľ. JAHNÁTEK: Kontroly začínajú zaberať, kvalita potravín sa zlepšuje

NETKY.SK • 29 November 2012, 14:52 • 2 min
Ľ. JAHNÁTEK: Kontroly začínajú zaberať, kvalita potravín sa zlepšuje

Ľ. JAHNÁTEK Kontroly začínajú zaberať, kvalita potravín sa zlepšuje - Slovensko Kontroly potravín v obchodoch i počas prevozu výrobkov na cestách začínajú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) zaberať.

slovakia

left justify in out

img

Kontroly potravín v obchodoch i počas prevozu výrobkov na cestách začínajú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer-SD) zaberať. Kvalita tovarov sa zlepšuje. Jahnátek to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, na ktorej informoval o výsledkoch poslednej inšpekcie.

"Ukazuje sa zmysel týchto kontrol a posledné naznačujú, že dochádza k zlepšeniu," uviedol šéf agrorezortu. 

Podľa Zuzany Nouzovskej zo sekcie potravinárstva a obchodu na ministerstve pôdohospodárstva, keď začínal rezort s kontrolami v júni tohto roka, pochybenia boli na úrovni 40,1 %. "To je naozaj veľmi vysoké číslo. Systémami kontrol sme sa počas piatich mesiacov prepracovali v priemere na 12 %," vyčíslila. Či je toto zlepšenie trvalé, alebo ide iba o jednorazový posun, v súčasnosti ministerstvo povedať nevie. Preto bude kvalitu potravín overovať aj v priebehu budúceho roka.

Pri cestných kontrolách, ktoré sa uskutočnili od konca septembra do polovice novembra, prezreli inšpektori 770 dodávok a skontrolovali 2475 ton potravín. "Kontrolami sme zistili nezrovnalosti v 125 prípadoch, čo je 16,23 % z celkového množstva," priblížil Jahnátek.

Z hľadiska dovozu najhoršie obstálo Poľsko. Inšpektori prezreli 189 zásielok z tejto krajiny a pochybenia našli v 41 prípadoch, čo je 21,69 %. "Nezrovnalosti tu klesli zhruba o polovicu," zhodnotil Jahnátek. Ostatné krajiny ako Rakúsko, Maďarsko či Česká republika, ale aj Slovensko si pri preprave tovaru držia pochybenia na približne rovnakej úrovni ako pri predchádzajúcej kontrole.

V kamenných prevádzkach vykonali inšpektori od začiatku októbra do polovice novembra 6150 kontrol a zistili 1033 nedostatkov. "Musím konštatovať, že nedostatky sa prejavujú hlavne mimo pracovnej doby," opísal minister.

Najhoršie dopadli kontroly podľa jeho slov v hypermarketoch a supermarketoch. "Bohužiaľ, zhoršil sa nám predaj aj v stredných a malých predajniach, a to hlavne mimo pracovnej doby," doplnil. Percentuálne zaznamenali hyper- a supermarkety 58,8-percentnú nepodarkovosť. "Ale pôvodne mali viac ako 80 %, takže je tam určitý pokles," dodal Jahnátek.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies