Ľ. Jahnátek chce vybojovať podporu aj pre veľké agropodniky

NETKY.SK • 22 August 2012, 11:48 • 2 min
Ľ. Jahnátek chce vybojovať podporu aj pre veľké agropodniky

Ľ. Jahnátek chce vybojovať podporu aj pre veľké agropodniky - Politika Šéf agrorezortu dnes prišiel na rokovanie vládneho kabinetu s cieľom pomôcť nielen malým a stredným agropodnikom, ale zabezpečiť pôžičkový systém aj pre tie veľké.

slovakia

left justify in out

img

Šéf agrorezortu dnes prišiel na rokovanie vládneho kabinetu s cieľom pomôcť nielen malým a stredným agropodnikom, ale zabezpečiť pôžičkový systém aj pre tie veľké. Túto snahu avizoval pre TASR pred začiatkom výjazdového rokovania v obci Nové Sady minister Ľubomír Jahnátek.
      "Sadneme si teraz s ministrom financií, či nenájdeme mechanizmus aj pre tie veľké podniky na pôžičky, lebo zatiaľ nám to Európska únia neumožňuje podľa nastaveného mechanizmu," vysvetlil. Podľa neho totiž ide o základný problém, ktorý by chcel v priebehu nasledujúceho obdobia vyriešiť.
      Kabinet dnes bude prerokovávať materiál o tohtoročnej nepriaznivej žatve a chce tak podporiť slovenský agrosektor opatreniami za vyše 70 miliónov eur. Najvýznamnejšia časť zdrojov, 30 miliónov eur, sa má použiť na zvýhodnené pôžičky z Environmentálneho fondu.
      Jedným z najvážnejších bodov programu vlády je tiež návrh novely Zákonníka práce z dielne rezortu práce. Tá predpokladá výraznú úpravu práce na dohodu či výplaty odstupného. Nárok by naň mali mať len zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Maximálna hranica má byť pritom stanovená na štvormesačné odstupné.
      Ak navrhovaná zmena prejde, v kolektívnej zmluve už nebude možné dohodnúť, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákone. Úpravou má prejsť aj reťazenie pracovných pomerov. Doteraz možné predĺženie zmluvy maximálne trikrát v priebehu troch rokov sa znižuje na maximálne dvakrát v priebehu 24 mesiacov.
      Ministerstvo kultúry na dnešné rokovanie kabinetu predkladá návrh na zachovanie takzvaných koncesionárskych poplatkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS). V súčasnosti platná legislatíva totiž predpokladá, že financovanie RTVS sa od 1. januára 2013 zmení. Po novom malo byť médium financované zo štátneho rozpočtu. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona