L. ŽITŇANSKÁ: Neriešim ani Š. Harabina, ani jeho syna, ale pomery v justícii

NETKY.SK • 2 Február 2011, 07:51 • 2 min
L. ŽITŇANSKÁ: Neriešim ani Š. Harabina, ani jeho syna, ale pomery v justícii

L. ŽITŇANSKÁ: Neriešim ani Š. Harabina, ani jeho syna, ale pomery v justícii

slovakia

left justify in out

img

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) nemieni preskúšať syna predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefana Harabina, ktorý je justičným čakateľom, hoci ju k tomu Harabin vyzval.
"Ja neriešim pána Harabina, ani jeho syna, riešim pomery v slovenskej justícii," reagovala dnes na výzvu Žitňanská. Tvrdí, že rodinkárstvu vie rezort spravodlivosti zabrániť tak, že celý proces výberových konaní bude od začiatku až po koniec absolútne transparentný.
"Bude zverejnené, kto sa hlási na pozíciu sudcu, jeho základný profesijný životopis, termín výberového konania, konanie samotné bude verejné, môžu tam prísť ľudia, ľudia budú môcť výberovej komisii, ktorej mená budú vopred zverejnené, nahlásiť svoje námietky, ktoré majú voči jednotlivým kandidátom a na záver zápisnica z výberovej komisie vrátane hodnotenia bude zverejnená. Každý bude musieť prejsť výberovým konaním," priblížila.
Upozornila, že dnešný systém je nastavený tak, že ten, kto sa stal justičným čakateľom, ako keby mal garantované, že sa stopercentne stane sudcom. Podľa nej však aj títo musia prejsť transparentnými výberovými konaniami, ktoré zavádza dnes schválená novela zákona o sudcoch a prísediacich. "Kto obstojí v konkurencii, tak nech sa stane sudcom," uzavrela Žitňanská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona