L. Žitňanská: Generálny prokurátor by mal mať len jedno volebné obdobie

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:28 • 2 min
L. Žitňanská: Generálny prokurátor by mal mať len jedno volebné obdobie

L. Žitňanská: Generálny prokurátor by mal mať len jedno volebné obdobie

slovakia

left justify in out

img

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je naklonená myšlienke, aby generálny prokurátor mohol byť vo funkcii len jedno volebné obdobie. V budúcom roku plánuje zmeniť právnu úpravu o prokuratúre a podľa nej by bolo dobré, keby nový generálny prokurátor nastúpil už do nového prostredia.
"Isté rámce máme dané ústavou, to znamená, nerozprávame sa o štátnom zastupiteľstve, rozprávame sa o prokuratúre tak, ako ju máme zadefinovanú v našom právnom systéme, v ústave. To znamená pod kontrolou parlamentu," povedala pre TASR Žitňanská. Podľa nej ale existuje priestor "vniesť viac otvorenosti a transparentnosti do rozhodovania prokuratúry". "Je na mieste, aby aj prokuratúra zverejňovala niektoré svoje rozhodnutia, najmä tie, ktoré znamenajú koniec trestného konania," povedala ministerka.
"Myslím si, že tá debata o tom, že volebné obdobie generálneho prokurátora by malo byť len jedno, keď je sedemročné, je dobrá a ja  sa k tomu prikláňam. Rozprávame sa o tom, že jednotliví šéfovia prokuratúr na krajskej a okresnej úrovni by tiež mali mať svoje funkčné obdobie," načrtla Žitňanská. Podľa nej by bolo dobré, aby sa zmeny v postavení prokuratúry prerokovali a schválili približne v rovnakom čase, ako sa bude voliť nový generálny prokurátor, aby ten už nastúpil do nového prostredia.
Na otázku, či je možné, že súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka by už nemohol byť zvolený Žitňanská odpovedala, že každý zákon platí do budúcnosti, ale je to aj otázka prechodných ustanovení. "Nehľadajte v zmene tejto právnej úpravy účelovosť voči súčasnému generálnemu prokurátorovi. Otázka, kto bude generálnym prokurátorom, je vecou dohody poslancov," uzavrela Žitňanská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies