L. GALLOVÁ: Žiadame Radičovú, aby odvolala Mikloša, Dzurindu a Chmela

NETKY.SK • 31 Január 2012, 11:53 • 2 min
L. GALLOVÁ: Žiadame Radičovú, aby odvolala Mikloša, Dzurindu a Chmela

L. GALLOVÁ Žiadame Radičovú, aby odvolala Mikloša, Dzurindu a Chmela - Politika Organizátori protestného pochodu Gorila žiadajú od premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), aby okamžite odvolala ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), šéfa slovenskej diplom

slovakia

left justify in out

img

Organizátori protestného pochodu Gorila žiadajú od premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), aby okamžite odvolala ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) a podpredsedu vlády Rudolfa Chmela (Most-Híd). Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) a šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) by mali svoje posty opustiť sami pre podozrenia o ich prepojení na investičnú skupinu Penta. Predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) a jeho podpredsedovia Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Fico (Smer-SD) by mali rovnako opustiť svoje posty. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to dnes uviedla organizátorka piatkového (27.1.) protestu Lucia Gallová.
      Odstúpiť by mali podľa nej aj ďalší nominanti v štátnych podnikoch, ktorí sú spájaní s touto kauzou. Kandidáti, ktorých mená sa spomínajú v spisoch Gorila, by mali opustiť predvolebné kandidátky strán. Jedinou možnosťou, ako môžu spomínaní ľudia zotrvať na svojich postoch, je absolvovanie výpovede na detektore lži, pričom organizátori žiadajú aj zverejnenie prepisu otázok takýchto vypočúvaní.
      Piatkový (27.1.) protest Gorila vylákal do ulíc hlavného mesta približne dvetisíc ľudí. Zhromaždení svoje výhrady dali najavo nielen v podobe výziev, ale aj hádzaním banánov na nádvorie Prezidentského paláca a budovu Národnej rady SR. Aktivisti svoje požiadavky zhrnuli do desiatich bodov. Okrem iného očakávajú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých zodpovedných, ktorí by mohli pomôcť pri objasňovaní kauzy Gorila, ale aj odstúpenie osôb figurujúcich v spisoch. Vyzývajú na presun predčasných parlamentných volieb z marca na september 2012.
       Protestné podujatie reagovalo na medializovanú kauzu Gorila pomenovanú podľa zverejnených spisov Slovenskej informačnej služby (SIS). Hoci pravosť spisov zverejnených na webe dodnes nikto nepotvrdil, minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) nedávno informoval, že akcia s takýmto názvom skutočne existovala. Pravdivosť niektorých častí spisu potvrdili aj rôzne médiá a niektorí z jeho aktérov. Vláda pre podozrenia v spise rozhodla o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej. Tá sa už podľa denníka Hospodárske noviny nenachádza na území Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona