L. Coene: Grécko musí pokračovať v reformách a zabudnúť na falošné sľuby Syrizy

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 13:15 • 2 min
L. Coene: Grécko musí pokračovať v reformách a zabudnúť na falošné sľuby Syrizy

BRUSEL - Grécko si musí uvedomiť, že pre neho iná cesta ako reformy neexistuje.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil v rozhovore pre dnešné vydanie belgických novín De Tijd guvernér belgickej centrálnej banky a člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Luc Coene. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Pripomenul, že po vystúpení Grécka z eurozóny sa situácia jeho obyvateľov ešte zhorší. Atény upozornil, že ak chcú dostať peniaze od ECB a Medzinárodného menového fondu (MMF) musia dodržiavať pravidlá.

 

"Neverím, že existuje radikálne iná cesta. Syriza dala sľuby, ktoré nemôže dodržať," uviedol. Gréci si podľa neho rýchlo uvedomia, že ich oklamali falošnými sľubmi.

 

Coene rovnako ako mnohí predstavitelia eurozóny poslal Grékom jasný odkaz: "Reformy sú jediná cesta," vyhlásil a zároveň sa spýtal obyvateľov zadlženej krajiny, kto im požičia, ak budú odmietať reformy a nebudú chcieť splatiť dlhy štátom eurozóny.

 

Nový grécky premiér Alexis Tsipras, líder krajne ľavicovej strany Syriza, zvíťazil v januárových parlamentných voľbách vďaka sľubom, že ukončí úsporné opatrenia a dohodne sa s veriteľmi na nových podmienkach splácania dlhov. Väčšina Grékov si totiž myslí, že požadované reformy a škrty vo výdavkoch vohnali krajinu do recesie.

 

Lídri Európskej únie, naopak, argumentujú, že práve reformy výrazne zlepšili vyhliadky gréckej ekonomiky, ktorá vlani po šiestich rokoch prekonala recesiu a odrazila sa od dna. A škrty vo výdavkoch pomáhajú ozdraviť verejné financie Grécka, ktoré sa v roku 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požiadať partnerov v eurozóne a MMF o dva záchranné úvery v celkovej výške 240 miliárd eur. Veritelia preto naliehajú na Atény, aby pokračovali v reformnom procese aj v konsolidácii verejných financií. Dodržiavanie týchto záväzkov je zároveň aj podmienkou na uvoľnenie peňazí zo záchranného úveru.

 

Grécka vláda sa pred zhruba 10 dňami po ťažkých rokovaniach dohodla s veriteľmi na predĺžení záchranného programu o štyri mesiace, teda do konca júna 2015, ale musí im najprv predložiť dôveryhodný plán reforiem. Aténam sa ale kráti čas a dochádzajú im peniaze. Tento mesiac musia pritom splatiť dlhy za vyše 6 miliárd eur.

 

Situáciu v Grécku budú v pondelok 9. marca hodnotiť ministri financií eurozóny (Euroskupina). Ich grécky kolega Janis Varufakis sa im chystá predloží šesť reformných návrhov, aby získal aspoň časť zo 7,2 miliardy eur, ktoré zostali v záchrannom balíku.

 

Ak sa Grécko s veriteľmi nedohodne, hrozí mu štátny bankrot a odchod z eurozóny.

"Ak opustia euro, situácia bude desaťkrát horšia," dodal Coene v reakcii na vyhlásenia premiéra Tsiprasa, ktorý označil situáciu gréckych domácností za "humanitárnu krízu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies