BRATISLAVA - Pamätáte si na tie časy, keď ste sa nevedeli dočkať víkendu a babičkiných skvelých koláčov? Vyberte si niektorý z nasledujúcich receptov a priblížte si chuť dokonalých domácich koláčov a buchiet.
Slivkový koláč z kysnutého cesta
Suroviny:
400 g polohrubej múky, 120 g masla, 150 ml mlieka, 35 g droždia, 70 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, štipka soli, tuk na vymastenie plechu, 1 kg vykôstkovaných sliviek, 3 až 4 lyžičky medu, 2 lyžice krupicového cukru, 1 škoricový cukor
Postup:
Do vlažného mlieka dáme podrobené droždie, štipku soli, 20 g práškového cukru a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások. Preosiatu múku dáme do väčšej misy, pridáme vykysnutý kvások, zvyšný práškový cukor, mäkké maslo, vajce a žĺtok. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme ho a na teplom mieste necháme vykysnúť, ako na kysnuté cesto. Slivky osušíme a pokrájame na štvrtky. Vykysnuté cesto dáme na vymastený plech a obložíme ho pokrájanými slivkami. Povrch sliviek pokvapkáme medom a posypeme krupicovým cukrom zmiešaným so škoricovým. Slivkový koláč z kysnutého cesta upečieme vo vyhriatej rúre, necháme vychladnúť a pokrájame na väčšie obdĺžniky.
Posýpkové koláče s plnkou
Suroviny:
Cesto: 500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, štipka soli, 100 g masla, 280 ml mlieka, 30 g droždia
Plnka: slivkový lekvár, maková plnka, tvarohová plnka, 1 veľký pohár menších kompótových marhúľ
Posýpka: 60 g hrubej múky, 40 g krupicového cukru, 45 g studeného masla
Postup:
Do vlažného mlieka pridáme pomrvené droždie, štipku soli, lyžicu práškového cukru a necháme vykysnúť kvások. Múku, zvyšný práškový cukor, rozpustené maslo a vykysnutý kvások spolu spracujeme na hladké cesto a necháme ho na teplom mieste 20 minút kysnúť. Cesto preložíme na pracovnú dosku a pokrájame na menšie kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme do menšieho okrúhleho tvaru placky. Cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme trochou posýpky, pridáme makovú plnku, tvarohovú plnku, uložíme scedené marhule a povrch posypeme posýpkou. Koláče necháme 15 minút podkysnúť, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom.
Orechový a makový závin
Suroviny:
250 g múka polohrubá, 250 g hladká múka, 250 g maslo, 50 g cukor, 1 KL ocot, štipka soli, 20 g droždie, 100 ml mlieko, 1 kocka, cukor
Orechová plnka: 200 g mleté orechy, 150 gkryštálový cukor, 75 ml voda, 2 PL, marhuľový džem, 1/2 balíček hrozienka
Maková plnka: 200 g mletý mak, 150 g kryštálový cukor, 75 ml voda, trochu citrónová kôra
Postup:
Do osladeného mlieka rozdrobíme droždie. Keď napučí, pridáme ho k múke a spolu s ostatnými surovinami spracujeme na doske cesto. Rozdelíme ho na štyri časti a necháme vykysnúť. Vodu s cukrom rozvaríme, vsypeme do nej pomleté orechy a sparíme. Keď plnka vychladne, primiešame džem a hrozienka. Do makovej plnky pridáme umytú a postrúhanú kôru z citróna. Každú časť cesta na doske rozvaľkáme na obdĺžnik (asi 20*30 cm), rozotrieme naň plnku a zvinieme. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme do zlatohneda.
Tvarohové buchty
Suroviny:
540 g múka hladká, 300 ml vlažné, mlieko, 100 ml olej, 50 g cukor kryštál, 1 ks vajce, 20 g droždie, štipka soľ, 1 čajová lyžička, citrónová šťava, 1/2 ks, cukor vanilkový, z 1/2 ks citronová kôra, 2 PL rum
Plnka: 250 g tvaroh hrudkovitý, 1 ks žĺtok, z 1/2 ks citronová kôra, 1 PL puding vanilkový v prášku,1 PL cukor, 2-3 PL, hrozienka alebo lekvár
Postup:
Do vlažného mlieka si pridáme cukor a droždie ( takto si pripravíme kvások ) Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme vajce, olej, nastrúhanú citrónovú kôru, 2PL rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru a pripravený kvások.Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť. Pripravíme si tvarohovú plnku : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a troška pudingového prášku ( bude dobre držať a chutiť a voňať troška vanilkovo).Nakysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a nakrájame na menšie kúsky, ktoré budeme plniť lekvárom , alebo tvarohovou plnkou.Ukladáme ich na vymastený plech. Natrieme olejom z každej strany, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda približne 30 minút pri 170 °C až kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli.
Osie hniezda
Suroviny:
cesto: 700 g múka hladká, 1 kocka, droždie, 500 ml mlieko, 100 g cukor kryštál, štipka soľ, 100 g lebo Hera, maslo
plnka škoricová: 50 g alebo Hera, maslo, 1 ks cukor škoricový, 2 KL mletá škorica, 2 PL cukor práškový
plnka kakaová: 50 g alebo Hera, maslo, 2 PL cukor práškový, 1 PL kakao
na potretie: 100 ml teplé, mlieko, 1 PL cukor kryštál
Postup:
Z droždia, trošky teplého mlieka, soli a cukru pripravíme kvások, pridáme do múky s cukrom, prilejeme zvyšné mlieko a rozpustené maslo, vypracujeme cesto poprášíme múkou, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Plnky si pripravíme vymiešaním uvedených surovín nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme, jednu časť potrieme škoricovou plnkou, zavinieme ako roládu a nakrájame na kolieska, tak isto aj druhú časť cesta, ktorú potrieme kakaovou plnkou
kolieska poukladáme na plech s papierom na pečenie a potrieme, teplým sladkým mliekom po povrchu aj okraje a dáme piecť.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.