Kým pôjdete ručiť, dobre si to rozmyslite

NETKY.SK • 19 Február 2013, 08:28 • 2 min
Kým pôjdete ručiť, dobre si to rozmyslite

Kým pôjdete ručiť, dobre si to rozmyslite - Radíme Ručenie za úver príbuznému alebo známemu ani zďaleka nie je len formalita na papieri. Skôr, ako sa rozhodnete vziať na seba často dlhodobý záväzok, poraďte sa s odborníkom.

slovakia

left justify in out

img

Ručenie za úver príbuznému alebo známemu ani zďaleka nie je len formalita na papieri. Skôr, ako sa rozhodnete vziať na seba často dlhodobý záväzok, poraďte sa s odborníkom.
      Nebojte sa odmietnuť, ak ručenie za záväzok niekoho iného môže ohroziť práve vaše plány do budúcnosti. Ručiteľ pre banku znamená jednu z možností zabezpečenia záväzku, a preto ho i podrobuje rovnakému hodnoteniu schopnosti splácať pôžičku ako dlžníka. Ručiteľ preberá na seba záväzok, že uspokojí nároky veriteľa, ak tak neurobí hlavný dlžník. To znamená, že ak priateľ, ktorý si zobral úver, ho nebude riadne splácať, bude ho musieť splácať ručiteľ.
      Veronika Slišková zo spoločnosti Provident Financial radí: "Už pri rozhodovaní dôkladne zvážte, o akú sumu ide a na ako dlho budete banke zaviazaní. Mali by ste správne odhadnúť svoje možnosti na niekoľko rokov dopredu pre prípad, že celý dlh prejde na vás. Ak budete ručiteľom a sami požiadate o úver, banka berie do úvahy i splátky úveru, ktorý nie je váš a ani ho nesplácate. To môže znížiť vaše šance získať financie, alebo úver nemusíte dostať vôbec."
      Zbaviť sa ručenia nie je jednoduché. Ručiteľský záväzok nemôže ručiteľ zrušiť len na základe svojho vlastného rozhodnutia. Ručiteľský záväzok závisí od "hlavného záväzku", a preto môže zaniknúť len vtedy, keď zanikne záväzok, ktorý sa ním zaručuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies