Kyjevský súd je pripravený vypočuť Janukovyča prostredníctvom videoprenosu

NETKY.SK • 22 November 2016, 17:19 • 2 min
Kyjevský súd je pripravený vypočuť Janukovyča prostredníctvom videoprenosu

KYJEV - Kyjevský súd dnes potvrdil, že je pripravený vypočuť prostredníctvom videoprenosu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyča - a to ako svedka v prípade udalostí na kyjevskom Námestí nezávislosti z roku 2014, informovala agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Súd v ruskom meste Rostov na Done už 16. novembra kyjevský súd upovedomil o tom, že je pripravený na videoprenos. Janukovyč má týmto spôsobom podať 25. novembra svedectvo v prípade vyšetrovania udalostí, ktoré sa odohrali vo februári 2014 na Námestí nezávislosti, tzv. Majdane.


Janukovyč a jeho tím obhajcov sa viac ako rok snažili dohodnúť s Kyjevom na vypočúvaní prostredníctvom videoprenosu. Medzinárodná policajná organizácia Interpol na žiadosť Kyjeva zaradila v januári 2015 Janukovyča na zoznam hľadaných osôb. Ukrajinské úrady ho vinia z uzurpovania si moci, vytvorenia organizovanej zločineckej siete, navádzania na streľbu do aktivistov na Majdane, zneužitia právomocí a sprenevery, dodal TASS.


Protesty na kyjevskom Námestí nezávislosti vypukli koncom roka 2013 po tom, ako vtedajší premiér Mykola Azarov oznámil, že vláda pozastavuje prípravy na podpísanie zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ.
Počas nepokojov, ktoré Kyjev zažil vo februári 2014, zahynulo vyše 100 účastníkov protestov. Okrem tzv. Nebeskej stotiny, ako Ukrajinci nazvali tieto obete, prišlo pri násilnostiach o život aj viac ako desať policajtov.


Pod tlakom demonštrácií a celkovej situácie došlo 22. februára 2014 na Ukrajine k zmene mocenských pomerov. Ukrajinský parlament zbavil Janukovyča prezidentských právomocí. Ten potom - v obave o vlastný život - z Ukrajiny ušiel do Ruska, kde sa stále zdržiava.


Zodpovednosť za smrť demonštrantov nové ukrajinské vedenie pripísalo vláde na čele s Janukovyčom. Na streľbe do davu demonštrantov sa podľa súčasnej vlády v Kyjeve podieľali príslušníci elitných jednotiek Berkut. Berkut i Janukovyč svoju vinu popierajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies