Kyjev zaradil Rakúsko na svoju listinu daňových rajov

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 12:32 • 2 min
Kyjev zaradil Rakúsko na svoju listinu daňových rajov

VIEDEŇ - Nad Rakúskom sa zbiehajú búrkové mraky. Informuje o tom dnes portál rakúskeho denníka Die Presse. Kyjevská vláda, ako zistil denník, ešte 18. mája zaradila Rakúsko na čiernu listinu daňových oáz. Údajne nemala na to nijaké dôvody. Motívom je zrejme pomsta. Rakúskemu vývozu by však v dôsledku takého postupu mohli vzniknúť veľké škody.

slovakia

left justify in out

Denník poznamenáva, že Rakúsko stráca nielen medzinárodnú povesť krajiny vhodnej ako cieľ zahraničných investícií a krajiny s vysokou konkurencieschopnosťou, ale náhle sa nachádza aj v katalógu štátov s pochybnou povesťou. Dostalo sa na zoznam daňových rajov, ktorý si vytvorila ukrajinská vláda. Na zozname je 76 štátov.

 

Denníku chýbajú jasné kritériá, na základe ktorých sa Rakúsko dostalo do tohto zoznamu. Veď napríklad v krajine je zdanenie zisku právnických subjektov 26-%, kým na Ukrajine len 18-%. Už tento fakt znamená, že na Rakúsko nemožno uplatniť jedno z troch hlavných znakov, ktoré charakterizujú daňové raje. Audítor Wilfried Serles uviedol, že na Rakúsko sa nemôžu vzťahovať ani dve ďalšie kritériá.

 

V Rakúsku je vlastnícka štruktúra firiem prehľadná. Stačí sa pozrieť do ich dokumentácie. Okrem toho medzi Viedňou a Kyjevom platí medzištátna dohoda o zabránení dvojitého zdanenia. "Je nejasné, aký je motív zaradenia Rakúska na čiernu listinu," povedal Hermann Ortner, rakúsky obchodný delegát v Kyjeve. Kým Ortner odmietol špekulovať o dôvodoch, Serles nevylučuje, že môže ísť o politický nátlak alebo politický revanš, "lebo stará nomenklatúra zaparkovala v Rakúsku pomerne veľké majetkové hodnoty". V hre sú ľudia z okolia zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

 

Rakúsko sa chce proti rozhodnutiu Kyjeva brániť. Viedeň však musí v prvom rade zistiť, aké kritériá sa použili na zaradenie krajiny na čiernu listinu, na ktorej sa nachádzajú notorické daňové raje ako Panenské ostrovy či Kajmanské ostrovy. Z členov EÚ sú spolu s Rakúskom na zozname aj Bulharsko, Malta, Írsko a Cyprus.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona