Kyjev zakáže dovoz vyše 40 ruských výrobkov, podľa Ruska to jeho trh neovplyvní

NETKY.SK • 30 December 2015, 16:51 • 2 min
Kyjev zakáže dovoz vyše 40 ruských výrobkov, podľa Ruska to jeho trh neovplyvní

MOSKVA - Zákaz dovozu vyše 40 ruských produktov na Ukrajinu, čo Kyjev plánuje uviesť do platnosti v prvej polovici januára, nebude mať negatívny vplyv na ruský trh. Povedal to dnes pre ruskú agentúru TASS zástupca ruského ministerstva poľnohospodárstva.

slovakia

left justify in out

Ukrajina v utorok 29. decembra zverejnila zoznam výrobkov z Ruska, ktorých by sa embargo malo dotknúť. Podľa ukrajinského ministerstva ekonomického rozvoja a obchodu zákaz, ktorý je plánovaný od 10. januára budúceho roka, sa bude týkať celkovo 43 výrobkov, pričom sem budú patriť napríklad pekárenské výrobky, cukrovinky, mäso, ryby, káva, čierny čaj, cigarety, pivo, vodka či detská výživa.

 

"Zavedenie embarga na ruské produkty ruský trh neovplyvní a naši vývozcovia nebudú mať problém presunúť svoje výrobky na iné trhy," uviedol predstaviteľ ruského ministerstva poľnohospodárstva. Vychádza najmä z údajov o vývoji obchodu medzi krajinami, ktorý tento rok v porovnaní s predchádzajúcim rokom výrazne klesol.

 

V podobnom duchu na skoršie rozhodnutie Moskvy pozastaviť dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou od 1. januára 2016 reagoval Kyjev, ktorý poukázal na výrazný pokles ukrajinského vývozu do Ruska. Zatiaľ čo v roku 2012 vyviezla Ukrajina na ruský trh výrobky za 17,3 miliardy USD (15,83 miliardy eur), v tomto roku to bolo už len za 4 miliardy USD. Štátna tajomníčka ukrajinského ministerstva ekonomického rozvoja a obchodu Natalia Mykolská v tejto súvislosti uviedla, že strata ruského trhu nebude pre ukrajinských vývozcov žiadnou katastrofou. Zároveň dodala, že v budúcom roku Ukrajina plánuje posilniť obchodnú spoluprácu s krajinami ako Čína a Turecko a štátmi v Afrike a na Blízkom východe.

 

Rusko pozastavilo dohodu o voľnom obchode s Ukrajinou v reakcii na zavedenie voľného obchodu medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Moskva už niekoľkokrát dala najavo obavy z dohody medzi Kyjevom a Bruselom, pričom poukazovala najmä na to, že takýto krok by mohol viesť k nekontrolovateľnému prílevu európskeho tovaru na ruský trh.

(1 EUR = 1,0926 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies