Kyjev vyzval Západ aby uložil sankcie proti čiernomorskym prístavom Ruskej federácie

NETKY.SK • 22 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Kyjev vyzval Západ aby uložil sankcie proti čiernomorskym prístavom Ruskej federácie

KYJEV - Minister infraštruktúry Ukrajiny Volodymyr Omelyan povedal, že ruské prístavy údajne blokujú Azovské more. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Ukrajina trvá na uložení sankcií proti čiernomorskym prístavom Ruska, kvôli údajnej blokáde Azovského mora. O tom informoval minister infraštruktúry Ukrajiny Volodymyr Omelyan.
     

V rovnakom čase v piatok, zástupkyňa ministra zahraničných vecí Ukrajiny Elena Zerkalová povedala, že ukrajinské média umelo zhoršujú situáciu s ruskou inšpekciou lodí v Azovskom mori. Podľa nej, v súlade s medzinárodným námorným právom, vojenské lode majú právo zastaviť civilné plavidlá na kontrolu a nevyžaduje to žiadne mandáty. 
     

Zástupkyňa ministra taktiež poznamenala, že v súčasnosti nie je žiadna sťažnosť od vlastníkov lodí alebo od kapitánov lodí, ktoré boli kontrolované. 
     

Medzi Ruskom a Ukrajinou existuje Dohoda o právnom štatúte Azovského mora a Kerčského prielivu z roku 2003, ktorá zabezpečila postavenie vnútrozemských vôd Ruska a Ukrajiny za týmito vodnými oblasťami.

 

Strany sa teda dohodli na spoločnom využívaní a ochrane Azovského mora a Kerčského prielivu a zavedenia určitých obmedzení na plavbu lodí tretích krajín. Avšak začiatkom júla poslanci najvyššej rady požadovali vypovedanie zmluvy medzi krajinami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona