Kyjev v tomto roku už neobnoví dovoz plynu z Ruska

NETKY.SK • 12 November 2013, 15:54 • 2 min
Kyjev v tomto roku už neobnoví dovoz plynu z Ruska

KYJEV - Je nepravdepodobné, že by Ukrajina pred koncom roka obnovila dovoz plynu z Ruska, ktorý pozastavila pre spor o cenu.

slovakia

left justify in out

Má dostatok zásob a dodávky do Európy to neovplyvní. V utorok o tom informoval denník Kommersant. Ďalej očakáva, že ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov Ukrtransgaz zvládne dopyt počas zimnej sezóny aj bez ďalších nákupov od ruského Gazpromu, ktorý obvinil Ukrajinu, že úplne nezaplatila za augustové dodávky. 

"Zdroj z Ukrtransgazu ubezpečuje, že štátna ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz neplánuje už tento rok kupovať viac ruského plynu,“ uvádza denník. "Zásobníky plynu v Európe aj na Ukrajine sú takmer plné a vďaka neobyčajne teplému počasiu v Európe, neočakávame žiaden nárast spotreby plynu, ktorý by viedol k narušeniu dodávok,“ tvrdí ruská banka Alfa Bank. Rozhodnutie firmy Naftogaz z minulého piatka zastaviť dovoz Ukrajina prehodnotí iba, ak by sa objavilo výnimočne chladné počasie, uvádza denník s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spoločnosti Ukrtransgaz. 

Ukrajina, ktorá pre tento rok plánovala doviesť pre svoje vlastné potreby 27,3 mld. kubických metrov plynu, vrátane 26 mld. kubických metrov z Ruska, mala vo svojich podzemných zásobníkoch ku koncu októbra približne 19 mld. kubických metrov plynu. Z Poľska dováža 4,4 mil. kubických metrov a z Maďarska 4 mil. kubických metrov denne. 

Kyjev platí za plyn z Ruska približne 400 USD za tisíc kubických metrov, čo je jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev preto žiada Moskvu o zmiernenie podmienok. Tento spor vyvolal obavy z novej vojny o cenu plynu, podobnej ako boli tie počas zimných období v roku 2006 a v roku 2009, ktoré spôsobili prerušenie dodávok na Ukrajinu a do zvyšku Európy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies