Kyjev testuje izraelský systém na detekciu rakiet, má chrániť pred útokmi Ruska

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 10:45 • 2 min
Kyjev testuje izraelský systém na detekciu rakiet, má chrániť pred útokmi Ruska

JERUZALEM - V Kyjeve testujú systém na detekciu rakiet vyvinutý v Izraeli a mohol by byť spustený do dvoch mesiacov.

slovakia

left justify in out

V Kyjeve testujú systém na detekciu rakiet vyvinutý v Izraeli a mohol by byť spustený do dvoch mesiacov. Obyvateľom Kyjeva potom poskytne viac času na ukrytie sa pred ruskými raketovými útokmi. Vo štvrtok to povedal ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevhen Korničuk, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

 

Izrael sa minulý rok dohodol s Ukrajinou na poskytnutí tejto technológie, hoci odložil splniť jej ďalšie požiadavky na zbrane. Kyjev žiadal napríklad systém Železná kupola, ktorý Izrael chráni pred raketemi vypálenými palestínskymi militantmi z pásma Gazy.

 

img

izraelský systém Železná kupola

 

Korničuk priblížil, že testovaný systém pracuje s údajmi z ukrajinských radarov. "Umožňuje identifikovať rôzne objekty, vrátane balistických rakiet, a vypočítava ich smerovanie..." povedal. To umožňuje uzavrieť len niektoré časti krajiny, namiesto toho, aby bola uzavretá celá krajina.

 

Systém má slúžiť ako varovanie pre obyvateľov a upozorniť ich na ruské útoky raketami alebo dronmi buď zvukom sirén alebo notifikáciami na mobilných telefónoch. V prípade Izraela rozdeľuje krajinu na približne 1700 zón, pričom Tel Aviv a Jeruzalem sú rozdelené do štyroch alebo piatich zón. Pri spustení alarmu v jednotlivých zónach je veľmi presný, zatiaľ čo v zónach, kde zásah nehrozí, môžu ľudia pokračovať v každodennom živote. "Umožní nám to uzavrieť Kyjev na základe sektorov," povedal Korničuk. Izraelský systém by sa mal neskôr používať okrem ukrajinskej metropoly aj v ďalších piatich mestách, dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies