Kyjev sa snaží nekupovať plyn od Ruska

NETKY.SK • 18 November 2014, 16:30 • 2 min
Kyjev sa snaží nekupovať plyn od Ruska

BRUSEL - Ukrajina sa snaží čo najdlhšie nevyužívať minulomesačnú dočasnú dohodu s Ruskom o dávkach plynu počas zimného obdobia. Kyjev by sa pritom chcel zbaviť svojej závislosti od ruského plynu prostredníctvom lepšieho spojenia s Európskou úniou.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru Reuters to v utorok povedal generálny riaditeľ ukrajinskej plynárenskej firmy Naftogaz Andrij Koboljev. Konštatoval, že Ukrajina má významné zásoby plynu, hoci ich nekonkretizoval. Podľa údajov Európskej únie sú ukrajinské zásobníky naplnené na polovicu. Ako dlho vydržia, bude závisieť od počasia ale aj od iných faktorov, napríklad od klesajúceho dopytu zo strany priemyslu pre konflikt na východe Ukrajiny. Rolu podľa Koboljeva zohrá aj pokrok pri reverznom toku plynu.

 

Dočasná dohoda s Ruskom o dodávkach plynu počas zimy je pre Ukrajinu iba poistkou. "Podpísanie tejto dohody s Ruskou federáciou bolo nevyhnutné, aby sa zaručilo, že dokážeme obstáť počas kulminujúceho dopytu, keď budú nízke teploty," povedal Koboljev. "Hneď, ako rozhodneme, že nadišiel čas zaplatiť za ruský plyn, urobíme platbu vopred," dodal. Ukrajina ročne potrebuje zhruba 50 mld. kubických metrov plynu, pričom polovicu tejto spotreby zvyčajne pokrýva Rusko. Počas januára až júna Moskva Ukrajine pravdepodobne dodala 5 až 10 mld. kubických metrov plynu. Ukrajina ťaží 25 mld. kubických metrov, čo znamená, že Kyjev zo zahraničia ešte bude potrebovať 15 až 20 mld. kubických metrov. 

 

Zatiaľ čo Rusko pracuje na tranzitných trasách obchádzajúcich Ukrajinu, snom Naftogazu je dovážať plyn cez EÚ prostredníctvom reverzného toku ruského plynu alebo importom plynu z iných krajín, napríklad z Nórska. Cenu takéhoto plynu totiž určuje trh. Najväčší potenciál má import cez Slovensko, ktorý by podľa Koboljeva mohol eliminovať nutnosť dovážať plyn priamo z Ruska. Gazprom spochybňuje legitimitu reexportu plynu, ktorý vyváža do EÚ. "Snažíme sa to vyriešiť," povedal Koboljev v Bruseli, kde je na rokovaniach s predstaviteľmi Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona