Kyjev rozširuje blokádu separatistických oblastí

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 09:44 • 2 min
Kyjev rozširuje blokádu separatistických oblastí

MOSKVA - Ruská vláda v pondelok vyhlásila, že Kyjev stupňuje "blokádu" východoukrajinských oblastí ovládaných proruskými separatistami a porušuje tak vzájomné dohody.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí ukrajinské vedenie "nielenže udržiava, ale dokonca rozširuje blokádu donbaského regiónu, čím výrazne obmedzuje komunikáciu občanov so zvyškom Ukrajiny ako aj cezhraničné spojenie" s priľahlými časťami Ruska.

 

Kyjev takisto zastavil dodávky plynu a iných komodít na nepokojné územia, ktorých veľkú časť nemá pod kontrolou. Moskva to považuje za priame porušovanie dohôd z bieloruského Minsku, ktoré sú výsledkom rokovaní medzi predstaviteľmi Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka.

 

V Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sú zmietané konfliktom už takmer jeden rok, platí od polovice februára prímerie, obe strany sa však navzájom obviňujú z jeho porušovania. Rusko popiera obvinenia Kyjeva a Západu, že sa do bojov na Ukrajine vojensky a inak zapája. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však počas najnovšej návštevy Berlína vyhlásil, že lídri EÚ by mali Rusko jasne varovať pred uvalením ďalších ekonomických sankcií v prípade, ak nebude dodržiavať prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies