Kyjev požaduje od Iránu ospravedlnenie a kompenzácie

NETKY.SK • 12 Január 2020, 08:55 • 2 min
Kyjev požaduje od Iránu ospravedlnenie a kompenzácie

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že Ukrajina žiada od Iránu "oficiálne ospravedlnenie prostredníctvom diplomatických kanálov" a tiež vyplatenie kompenzácií v súvislosti s haváriou ukrajinského lietadla nad Teheránom. Irán sa v sobotu priznal k jeho zostreleniu, vyhlásil však, že bolo neúmyselné. Zelenskyj teraz očakáva od Iránu uistenie, že sa začne v tejto veci "rozsiahle a transparentné vyšetrovanie a páchatelia budú potrestaní".

slovakia

left justify in out

Irán sa priznal k zostreleniu lietadla

"Našich 45 špecialistov by malo získať plný prístup k vyšetrovaniu a (Iránci - pozn. SITA) by s nimi mali plne spolupracovať," povedal prezident o ukrajinských expertoch, ktorí sa už nachádzajú v Iráne.

Irán v sobotu ráno priznal, že ukrajinské lietadlo so 176 ľuďmi na palube, ktoré v stredu havarovalo nad Teheránom, zostrelila iránska armáda. Nebolo to však úmyselne, ale v dôsledku "ľudskej chyby" a vo vypätej atmosfére. Krátko predtým totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Američanmi zaútočil na dve americké základne v Iraku, a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.

Ako v sobotu uviedla iránska armáda, ukrajinské civilné lietadlo si vojaci "pomýlili s nepriateľským cieľom", keďže si to zrazu "zamierilo k dôležitému vojenskému objektu" iránskej armády. Táto tragická chyba sa podľa iránskej armády stala "v štádiu najvyššej ostražitosti" po vyhrotení konfliktu s USA. Irán prisľúbil, že tých, ktorí sú za zostrelenie lietadla zodpovední, bude stíhať.

 

img

 

Odveta za zabitie iránskeho generála
Pri stredajšej havárii zahynulo všetkých 176 ľudí cestujúcich v lietadle vrátane posádky. Najviac, 82, pasažierov pochádzalo z Iránu, päťdesiati siedmi boli Kanaďania, väčšina z nich tiež iránskeho pôvodu, jedenásti boli Ukrajinci.

Až do soboty rána Irán popieral, že by príčinou pádu lietadla mohlo byť zostrelenie a tvrdil, že šlo zrejme o "mechanickú chybu".

O tom, že ukrajinské lietadlo nespadlo vinou mechanickej chyby, tak ako to tvrdí Irán, ale bolo zostrelené, už od štvrtku večera začali hovoriť lídri viacerých krajín, okrem iného americký prezident Donald Trump, kanadský premiér Justin Trudeau, či premiéri Veľkej Británie Boris Johnson a Austrálie Scott Morrison. Väčšina z nich však jedným dychom dodávala, že nemuselo ísť o zámerný čin.

Stredajší iránsky útok na základne v Iraku bol odvetou za zabitie iránskeho generála Kásima Solejmáního na bagdadskom letisku, ktoré nariadil americký prezident Donald Trump. Irán zámerne viedol svoj útok naschvál tak, aby pri nich nikoho nezabil, a podľa informácií z viacerých zdrojov tesne pred nimi dokonca varoval Američanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies