Kyjev odmietol podpísať navrhované vyhlásenie OSCE o zákaze mučenia väzňov

NETKY.SK • 17 Máj 2018, 16:34 • 2 min
Kyjev odmietol podpísať navrhované vyhlásenie OSCE o zákaze mučenia väzňov

KYJEV - Na stretnutí podskupiny o humanitárnych otázkach v Minsku, ignorovala ukrajinská strana návrhy OSCE na podpísanie vyhlásenia o zákaze mučenia a násilia páchanom na väzňoch.

slovakia

left justify in out

O tom vyhlásila komisárka pre ľudské práva v Doneckej ľudovej republike, zástupkyňa republiky v podskupine o humanitárnych otázkach Daria Morozová. 
   

"Zástupca OSCE, koordinátor podskupiny o humanitárnych otázkach Tóny Frisch, podal návrh na podpísanie vyhlásenia odsudzujúceho všetky formy mučenia, krutého zaobchádzania, sexuálneho násilia a hrozby násilia voči osobám zadržaným v súvislosti s konfliktom. Počas týchto troch stretnutí sme my a zástupcovia OSCE trvali na podpisovaní dokumentu, avšak splnomocnení zástupcovia Ukrajiny ignorujú tento návrh," poznamenala Morozova. 
   

Komisárka poukázala, že vyhlásenie tiež uvádza, že je potrebné aby strany konfliktu poskytli dôstojné podmienky na zadržiavanie väzňov vrátane poskytovania lekárskej pomoci týmto osobám.

   

"Ukrajinská strana odmieta byť humanitárnymi a milosrdnými voči účastníkom konfliktu. Štátne mocenské štruktúry naďalej uplatňujú mučenie voči zadržaným osobám a zástupcovia splnomocnencov, ktorí by mohli zastaviť takéto neľudské zaobchádzanie, to jednoducho nechcú," upresnila ombudsmanka.
   

V apríli, Morozová uviedla, že 95 % prepustených prívržencov Doneckej ľudovej republiky boli mučení v ukrajinských väzniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona