Kyjev nebude rokovať s povstalcami, najprv chce voľby

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 11:57 • 2 min
Kyjev nebude rokovať s povstalcami, najprv chce voľby

KYJEV – Ukrajinská vláda nebude priamo rokovať s terajšími predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky, kým sa v týchto oblastiach neuskutočnia miestne voľby v súlade s kritériami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa serveru Kyiv Post to v stredu povedal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin. „Nemôžme priamo rokovať s osobami, ktoré sa nazývajú predstaviteľmi týchto samozvaných republík,“ vyhlásil. Na priamych rozhovoroch medzi ukrajinským vedením a zástupcami Donbasu trvá Rusko, hoci Moskva ani Kyjev neuznali komunálne voľby, ktoré v novembri usporiadali separatistické orgány na východe Ukrajiny. Kyjev preto trvá na konaní riadnych miestnych volieb, na ktoré by dohliadali medzinárodní pozorovatelia, čo však proruskí separatisti odmietajú.


„Náš postoj je jasný. Do Doneckej a Luhanskej oblasti chceme priniesť mier, právo a poriadok. Obyvatelia žijúci v týchto regiónoch by si mali zvoliť svojich zástupcov,“ zdôraznil Klimkin, podľa ktorého sa musia voľby konať v súlade s ukrajinskými zákonmi a pravidlami OBSE. Kyjev napríklad trvá na tom, aby vo voľbách v Donbase mohli kandidovať aj predstavitelia proeurópskych ukrajinských strán. Vylúčení z volieb by zas mali byť „vojnoví zločinci“. „Môžeme udeliť amnestiu tým, ktorí zostrelili malajzijské lietadlo a ktorí organizovali ostreľovanie Mariupoľa?“ zakončil Klimkin. Narážal na júnové zostrelenie lietadla na východe Ukrajiny, ktoré si vyžiadalo asi 300 mŕtvych, a na januárové ostreľovanie prístavu Mariupoľ povstalcami, pričom prišlo o život niekoľko desiatok ľudí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona