Kyjev navrhuje zastaviť dnes paľbu a pristúpiť k implementácii dohôd z Minska

NETKY.SK • 19 Január 2015, 09:48 • 2 min
Kyjev navrhuje zastaviť dnes paľbu a pristúpiť k implementácii dohôd z Minska

KYJEV - Kyjev navrhol v noci nadnes podpísať harmonogram implementácie dohôd podpísaných vlani 19. novembra v Minsku a zabezpečiť zastavenie paľby znepriatelených strán počínajúc dnešným dňom, informovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry UNIAN sa vo vyhlásení uvádza, že Kyjev Moskve navrhol implementovať harmonogram zakotvený v minskom protokole z 19. novembra, kde sa počíta s realizáciou mierovej dohody v troch etapách. 
      

Prvá etapa, trvajúca dva dni, spočíva v zastavení paľby; druhou etapou je odsun ťažkej bojovej techniky v priebehu nasledujúcich piatich dní. Treťou etapou je rozmiestnenie jednotiek znepriatelených strán pozdĺž rozhraničovacej línie, čo by sa malo uskutočniť za 21 dní.
      

Rezort ukrajinskej diplomacie opäť zopakoval, že Kyjev je pripravený zúčastniť sa na konzultáciách trojstrannej kontaktnej skupiny, a to kedykoľvek. Ukrajina podľa ministerstva dodržiava všetky dohody z Minska v plnej miere a "už dlhé štyri mesiace" rovnaký krok očakáva od Ruska a proruských ozbrojencov. Kyjev podotkol, že nutnosť ich implementácie zdôrazňuje vo svojich vystúpeniach aj ruský prezident Vladimir Putin.
      

Agentúra RIA Novosti, ktorá o návrhu Kyjeva tiež informovala, pripomenula, že Moskva neraz deklarovala, že nie je účastníkom konfliktu na Ukrajine, aj keď spolu s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bola sprostredkovateľom na minských mierových rokovaniach.
      

Situácia na Ukrajine sa v posledných dňoch opäť vyostrila. Mestá Doneck a Horlivka sa uplynulú nedeľu stali terčom mohutného ostreľovania, z ktorého vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky obvinilo vládnu armádu. Medzi viac ako 30 obeťami na životoch a ranenými sú aj deti, uviedol dnes líder samozvanej republiky Alexandr Zacharčenko, podľa ktorého vládne sily na Horlivku útočili 500 kg vážiacimi leteckými bombami.
      

Podľa poslanca ruskej Štátnej dumy Alexeja Puškova rozpútal Kyjev svoje bojové operácie v tieto dni zámerne, aby upriamil pozornosť na Donbas krátko pred schôdzkou ministrov zahraničných vecí EÚ, "vyvolal vlnu hystérie a zavliekol Európu do studenej vojny s Ruskom".
      

Tlačové agentúry v noci nadnes informovali, že ukrajinský prezident Petro Porošenko odmietol mierový plán, ktorý mu minulý týždeň predložil jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Predmetný plán bol súčasťou listu, ktorý Kremeľ odoslal vo štvrtok večer.
      

Plán navrhoval prímerie zo strany ukrajinských vládnych síl aj separatistických militantov operujúcich na juhovýchode Ukrajiny, pričom rátal i so stiahnutím ťažkého delostrelectva oboma stranami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies