Kyjev mobilizuje viac vojakov pre boje na východe

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:37 • 2 min
Kyjev mobilizuje viac vojakov pre boje na východe

KYJEV - Ukrajinský parlament vo štvrtok hlasoval za obnovenie svojich síl na prednej línii a pokračovanie v čiastočnom verbovaní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stalo sa po tom, čo vysokopostavený bezpečnostný predstaviteľ varoval, že ruské sily podporujúce separatistov prudko zvýšili svoje vojenské aktivity na východe. "Ruská agresia pokračuje. Intenzita ostreľovania sa prudko zvýšila," povedal tajomník národnej rady pre obranu Oleksandr Turčynov poslancom. Dodal tiež, že na východnej Ukrajine je momentálne nasadených 8 500 vojakov ruskej armády. V stredu podľa Turčynova zomreli dvaja ďalší ukrajinskí vojaci a štyria utrpeli zranenia, keď na ukrajinské pozície dopadlo 129 striel. V utorok zas zasiahla strela autobus s cestujúcimi na armádnom kontrolnom stanovišti, pričom zahynulo 12 civilistov. Kyjev obvinil z útoku separatistov, oni to však odmietli.

 

Po týchto udalostiach ukrajinský parlament podporil dekrét prezidenta Petra Porošenka, na základe ktorého sa majú dlho slúžiaci vojaci na fronte vymeniť za rezervistov a má sa tiež pokračovať vo verbovaní. Ukrajina zrušila povinnú vojenskú službu v roku 2013 pred zvrhnutím proruského prezidenta Viktora Janukoviča, ktoré vyústilo do konfrontácie s Ruskom. "Je tu nevyhnutná potreba posilnenia bojovej a mobilizačnej pripravenosti našich síl z dôvodu pokračujúcej ruskej agresie", povedal Turčynov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies