Gazprom zastavil tranzit plynu cez Ukrajinu. Kyjev kritizuje Budapešť pre dohodu s Ruskom

NETKY.SK • 1 Október 2021, 12:03 • 2 min
Gazprom zastavil tranzit plynu cez Ukrajinu. Kyjev kritizuje Budapešť pre dohodu s Ruskom

MOSKVA – Na základe nových dohôd medzi Maďarskom a Moskvou bude ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom dodávať plyn cez Bulharsko a Srbsko. Tranzit cez Ukrajinu sa tak od dnešného dňa zastavil.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prevádzkovateľ prepravnej sústavy plynu uviedol, že Gazprom od siedmej rána pozastavil prepravu plynu do Maďarska cez územie Ukrajiny.

 

Nové dohody

V pondelok (27. septembra) podpísala spoločnosť MVM CEEnergy Ltd zmluvu s ruskou spoločnosťou na dodávku 4,5 miliardy kubických metrov "modrého paliva" ročne na 15 rokov, 3,5 miliardy kubických metrov plynu ročne prejde cez Srbsko a jedna miliarda cez Rakúsko. Dohody nadobúdajú platnosť 1. októbra a stanovujú možnosť zmeny podmienok po 10 rokoch.

 

img

 

Ako uviedla podpredsedníčka predstavenstva Gazpromu Elena Burmistrova, „dohoda garantuje Maďarsku spoľahlivé a stabilné dodávky v najbližších 15 rokoch a taktiež zabezpečí diverzifikáciu trás pre dodávku modrého paliva“. Takým spôsobom bude sedem európskych krajín môcť prijímať ruský plyn prostredníctvom Tureckého prúdu, hovoríme o Bulharsku, Grécku, Severnom Macedónsku, Rumunsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine a Maďarsku.

 

Reakcia Kyjeva

Nové dohody medzi Gazpromom a Maďarskom kritizuje Kyjev, pretože dodávky plynu sa nebudú vykonávať prostredníctvom jeho systému prepravy plynu. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Kyjev je z dohody sklamaný a presvedčený, že to poškodí bilaterálne ukrajinsko-maďarské vzťahy. Kyjev tiež oznámil, že mieni v tejto súvislosti apelovať na Európsku komisiu so žiadosťou skontrolovať súlad dohody s európskou energetickou legislatívou.

 

Suverénne rozhodnutie Maďarska

Maďarský prezident kritiku Ukrajiny odmietol, reakciu Kyjeva označil za zasahovanie do vnútorných záležitosti štátuV Kremli sú presvedčení, že neexistujú dôvody na hysterické reakcie Kyjeva na novú dohodu.

 

img

 

Pripomenuli tiež, že prezident Vladimír Putin hovoril o pripravenosti Ruska dodávať plyn cez Ukrajinu po roku 2024, keď vyprší platnosť súčasnej dohody o tranzite s ukrajinskou stranou za prítomnosti ekonomicky vhodných podmienok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies