Kyjev chce zvýšiť sadzby za tranzit plynu

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Kyjev chce zvýšiť sadzby za tranzit plynu

KYJEV - Ukrajinský Naftogaz „je pripravený udržať cenu za tranzit ruského plynu cez Ukrajinu v rokoch 2020-2028 na súčasnej úrovni, ale za to musí Gazprom súhlasiť s prietokom minimálne 110 miliárd kubických metrov plynu ročne a zvýšením taríf v najbližších dvoch rokoch (2018-2019) o tretinu – v celku za 2,3 miliardy dolárov.“ Informuje Kommersant. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Obchodný riaditeľ Naftogazu, Jurij Vitrenko, poslal tieto návrhy podpredsedovi Gazpromu, Alexandrovi Medvedevovi, ešte na začiatku mája. Ukrajinský koncern ponúka niekoľko možností. Prvou je samostatná rezervácia Gazpromom alebo jeho zákazníkov kapacity systému prepravy plynu (GTS) na Ukrajine. V tomto prípade sa bude uplatňovať ukrajinské zákony, ktoré sú, ako tvrdí Kyjev, v súlade s energetickou legislatívou EÚ.

 

Druhou možnosťou je predaj surovín Naftogazu na východnej hranici Ukrajiny s spätným nákupom tohto objemu na západnej (plynový swap). V tomto prípade bude tranzitný poplatok uplatňovaný ako marža medzi transakciami a Naftogaz súhlasí s podpísaním zmluvy aj na základe švédskych zákonov, ktoré sa uplatňujú v terajšej tranzitnej zmluve.

 

Čo sa týka úrovne sadzieb za čerpanie, Naftogaz ich považuje za podhodnotené a trvá na tom, aby sa zvýšili už v rokoch 2018-2019, to znamená v rámci súčasnej zmluvy. Kyjev predpokladá, že v súlade s rozhodnutím Štokholmského arbitrážneho súdu Gazprom v rokoch 2018-2019 bude prepravovať najmenej 110 miliárd kubických metrov ročne ukrajinským plynovodným systémom.

 

Pri súčasnej sadzbe, bez zohľadnenia palivovej zložky, dostane spoločnosť Naftogaz 2,55 miliárd dolárov ročne. Ale Ukrajinci chcú 3,7 miliardy dolárov - s nárastom sadzieb o 33 percent. Naftogaz poslal spoločnosti Gazprom oznámenie o revízii sadzieb 13. marca. Ak strany nedohodnú, Kyjev má v úmysle požiadať o arbitráž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies