Kyjev chce ďalšie sankcie, ak Moskva nebude dodržiavať minskú dohodu

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 17:29 • 2 min
Kyjev chce ďalšie sankcie, ak Moskva nebude dodržiavať minskú dohodu

BERLÍN - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Berlíne povedal, že lídri Európskej únie by na svojom štvrtkovom summite mali jasne deklarovať, že ak Moskva nebude implementovať minskú dohodu o prímerí, uvalia na Rusko ďalšie sankcie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ak záväzky nebudú splnené, a ja skutočne dúfam, že to rovnako jasne zaznie aj na summite 19. (marca), zostanú sankcie aj naďalej v platnosti a dôjde k ich rozšíreniu," povedal dnes Porošenko v Berlíne na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
     

V nedeľnom rozhovore pre denník Bild Porošenko uviedol, že Rusko a "proruskí teroristi" minské dohody nedodržiavajú a porušujú prímerie v Donbase.
     

"Každý deň dochádza k viac ako 60 prípadom streľby, čo znamená, že doposiaľ bolo celkovo zaznamenaných 1100 prípadov porušenia prímeria," povedal ukrajinský prezident.
     

Podľa Porošenka Ukrajina implementovala "každé jedno ustanovenie minských dohôd" a k ich implementácii došlo okamžite.

     

Dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, uzavretá 12. februára v bieloruskej metropole Minsk, začala platiť 15. februára o polnoci miestneho času.
     

Vláda v Kyjeve a proruskí separatisti na východnej Ukrajine okrem iného dohodli na stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj na opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona