Kyjev bude v apríli brať od Ruska viac plynu

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 15:47 • 2 min
Kyjev bude v apríli brať od Ruska viac plynu

MOSKVA - Ukrajina požiadala Rusko o import plynu na apríl v objeme jednej miliardy metrov kubických.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s marcom je tento objem trojnásobný. Uviedol to ruský minister energetiky Alexander Novak. "Naftogaz na apríl uzavrel kontrakty v objeme jednej miliardy metrov kubických plynu,“ povedal.


To naznačuje, že Ukrajina z Ruska získa 33 mil. metrov kubických plynu denne. V marci na Ukrajinu denne pritieklo približne 10 mil. metrov kubických plynu. Minulý týždeň Ukrajina podpísala dohodu s Ruskom podľa ktorej bude počas druhého kvartálu platiť 248 USD za tisíc metrov kubických. Novak uviedol, že krajina bude počas leta potrebovať odkúpiť 11 až 12 miliárd metrov kubických plynu, aby doplnila rezervy a pripravila sa na zimu, počas ktorej spotreba významne stúpne.


Novak zároveň uviedol, že v rámci nového kontraktu zostala v platnosti klauzula „ber alebo plať“, ktorá zaväzuje Ukrajinu k dovozu určitého objemu ruského plynu. "Klauzula je zahrnutá v súčasnom kontrakte, vždy bola jeho súčasťou a bude ňou do konca kontraktu,“ povedal minister. Rozdiel je však v tom, že v nadchádzajúcich troch mesiacoch Rusko nebude uplatňovať pokuty, ak Ukrajina z nejakého dôvodu bude dovážať menej plynu. Podľa Novaka sa to však bude brať do úvahy pred arbitrážnym súdom v Štokholme.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona