Kybernetický zločin môže byť súčasťou vydierania aj politiky

NETKY.SK • 30 November 2016, 16:03 • 2 min
Kybernetický zločin môže byť súčasťou vydierania aj politiky

BRATISLAVA – Jedenástym ročníkom konferencie Judgment Day najviac rezonovali elektronické vydieranie, tzv. ransomware, spolu so stratégiou obrany voči nemu. Tri štvrtiny účastníkov konferencie v ankete potvrdili, že najväčším principiálnym problémom informačnej bezpečnosti vo firmách nie sú technológie, ale zamestnanci. Konferenciu zameranú na trendy a vízie v kybernetickej bezpečnosti organizuje spoločnosť TEMPEST.

slovakia

left justify in out

Najslabší článok je ľudský faktor

Ako prvý vystúpil na konferencii s prednáškou generálmajor Jonathan Shaw. Viac ako 170 účastníkom konferencie a odborníkom na bezpečnosť odkázal, že technológie samotné nie sú zárukou bezpečnosti. „V súčasnosti pripisujeme výrazne vyššie ohrozenia bezpečnosti ľudskému faktoru ako v minulosti. Musíme si uvedomiť, že neochraňujeme dáta, ale informácie, o ktoré je stále väčší záujem. Okrem dômyselného použitia informačných technológií je preto potrebné viac investovať do ľudí a budovať lojalitu. Vyškolený a lojálny zamestnanec je výrazne menšie bezpečnostné riziko ako frustrovaný,“ dopĺňa Shaw, bývalý veliteľ protiteroristickej divízie Ministerstva obrany Veľkej Británie, odborník na islamský svet, účastník konfliktov v Iraku či Kosove a jeden z najväčších expertov v oblasti kybernetických útokov na vlády a komerčné subjekty. V jeho prezentácii odzneli odporúčania pre subjekty verejnej správy i firmy.

 

Upozornil, že zodpovednosť za kybernetické útoky nesmie byť delegovaná a musí ju niesť najvyšší výkonný orgán spoločnosti alebo organizácie. Shaw upriamil pozornosť aj na čo najrýchlejšiu akciu a investovanie do bezpečnosti, čím predídeme výrazne vyšším stratám v budúcnosti.

 

Ransomware na vzostupe

Medzi viacerými prednášajúcimi rezonoval rastúci počet útokov typu ransomware. Účastníci konferencie sa dozvedeli o nových stratégiách obrany, boli im predstavené najnovšie technológie prevencie proti ransomware a preberali sme aj praktické skúsenosti z implementácie týchto technológií.

 

Spoločnosť TEMPEST uviedla na konferencii Judgment Day 11 spolu osem prednášajúcich zo svetoznámych spoločností ako Cisco, Check Point, Eset, Fortinet, F5 a HPE. Účastníci konferencie si mohli nielen vypočuť inšpiratívne názory od kľúčových profesionálov z nadnárodných korporácií, ale nahliadnuť aj do zákulisia práce kyber zločincov prostredníctvom hackerského workshopu organizovaného odborníkmi zo spoločnosti TEMPEST. V reálnom čase sme ukázali, aké informácie môžu útočníci získať z mobilného telefónu obete. Konferencia sa konala 22. novembra v Bratislave v hoteli DoubleTree by Hilton.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona