Kybernetická obrana na Slovensku má inštitucionálne rezervy

NETKY.SK • 1 Október 2014, 12:17 • 2 min
Kybernetická obrana na Slovensku má inštitucionálne rezervy

BRATISLAVA – Kybernetická obrana na Slovensku má inštitucionálne rezervy, ktoré bude potrebné v najbližších rokoch vyriešiť.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v Informácii o vykonaní cvičenia kybernetickej obrany NATO Cyber Coalition 13, ktorú zobrala vláda na vedomie. Kyberneticka obrana sa javí ako roztrieštená, jednotlivé rezorty zabezpečujú kybernetickú obranu najmä v rámci vlastných kompetencií, pričom absentuje povedomie spoločnej zodpovednosti, uvádza sa ďalej v materiáli z minuloročného cvičenia. Popri rozširovaní medzinárodnej spolupráce bude preto potrebné nastaviť mechanizmy dôslednej spolupráce na národnej úrovni. „Medzi tímami v Slovenskej republike existujú veľké rozdiely. Je nevyhnutné preto starostlivo rozvíjať technické spôsobilosti tímov a dobudovať pracoviská kybernetickej obrany tak, aby boli reálne pripravené v každodennej praxi,“ zdôrazňuje sa v informácii, ktorú predkladal Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

 

Skúsenosti z tohto medzinárodného cvičenia využívajú aj pri vypracovávaní novej Koncepcie kybernetickej bezpečnosti. Pracujú na nej na Úrade vlády SR a NBÚ sa spolupodieľa na jej vypracovaní, potvrdila agentúre SITA hovorkyňa úradu Blažena Zimanová. Koncepcia by mala byť hotová do konca roka a na jej základe môžu byť aj potrebné legislatívne úpravy, dodala. Zimanová v súvislosti s kybernetickou obranou pripomenula, že na medzinárodnej úrovni Aliancia v máji prijala Posilnenú stratégiu kybernetickej obrany NATO. Táto stratégia zaväzuje členské štáty udržiavať a posilňovať kybernetickú bezpečnosť národných informačných a komunikačných systémov, od ktorých sú priamo závislé informačné a komunikačné systémy NATO. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies