Kybernetická bezpečnosť je pre SR vysoká priorita, útokom čelí neustále

NETKY.SK • 14 November 2018, 15:31 • 2 min
Kybernetická bezpečnosť je pre SR vysoká priorita, útokom čelí neustále

BRATISLAVA – Kybernetická bezpečnosť je pre Slovenskú republiku jednou z priorít. Slovensko má vytvorené štruktúry na národnej aj sektorovej úrovni, pretože útokom čelí neustále. Počas medzinárodného kongresu Itapa 2018 to uviedol Jan Majtan, poverený riadením sekcie kybernetickej bezpečnosti na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

slovakia

left justify in out

"My sme stále pod nejakým útokom. Ide o intenzitu, sofistikovanosť, kvalitu toho útočníka, pripravenosť a, samozrejme, pripravenosť našej vlastnej infraštruktúry, našich systémov na takéto útoky," poznamenal Majtan.

 

Slovensko má na odolávanie hrozbám tohto typu vytvorené štruktúry. Zároveň má podľa Majtana vytvorenú aj základnú sieť CIRT-ov (Computer Incident Response Team) alebo CERT-ov (Computer Emergency Response Team).

 

"To sú tímy ľudí, ktorí monitorujú situáciu, zasahujú proaktívne a v prípade potreby, samozrejme, aj reaktívne. Venujú sa penetračnému testovaniu, analýzam forenzným, analýzam škodlivých kódov," priblížil.

 

Lídrom v tejto oblasti je podľa neho Izrael, ktorý začal s týmito aktivitami pred mnohými rokmi.

 

"Tieto tímy podliehajú priamo predsedovi vlády, investujú sa veľmi veľké peniaze, či už do ľudí, do kapacít, do odbornosti, alebo do technológií," objasnil Majtan s tým, že približne 20 % svetových peňazí investovaných do výskumu v oblasti kyberbezpečnosti a implementovaných riešení je práve v Izraeli. "Snažíme sa ich dobehnúť, nebude to jednoduché," priznal Majtan.

 

Kybernetická bezpečnosť je podľa neho extrémne dôležitá téma a dokazuje to aj rastúca zamestnanosť v tejto oblasti. Na slovenskej alebo aj európskej úrovni budú podľa neho v tejto oblasti potrebné státisíce ľudí.

 

"Chceme, aby bola vnímaná kybernetická bezpečnosť ako veľmi vysoká priorita na úrovni bezpečnosti pozemnej, vzdušnej, vodnej," skonštatoval Majtan. Prispieť k tomu má aj pripravovaný národný projekt kybernetickej bezpečnosti, v rámci ktorého sa má investovať do tejto oblasti viac ako 40 miliónov eur. Projekt je financovaný z operačného programu Integrovaná infraštruktúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona