Kyberkriminalita spôsobí Holandsku každý rok straty vo výške 10 miliárd eur

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 12:40 • 2 min
Kyberkriminalita spôsobí Holandsku každý rok straty vo výške 10 miliárd eur

BRUSEL/AMSTERDAM - Počítačová kriminalita v Holandsku znamená každý rok pre vládu a súkromný sektor v krajine straty okolo 10 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

O správe spoločnosti Deloitte dnes informoval spravodajský server DutchNews.nl. Správa Deloitte upozornila, že najviac vystavený kyberkriminalite je verejný sektor, potom banky, technologické spoločnosti a firmy z obranného a kozmického priemyslu. Spôsobené škody zahŕňajú stratu exkluzívneho duševného vlastníctva, peňažných ziskov a spomalenie výrobného procesu.

 

"Odhadované 10-miliardové straty vnímame ako 'náklady na podnikanie' spôsobené digitalizáciou našej spoločnosti," uviedol v správe Maarten van Wieren, expert na počítačovú bezpečnosť spoločnosti. Podľa jeho slov digitalizácia so sebou prináša prosperitu, ale súčasťou tejto reality je aj počítačová kriminalita. Dodal, že s tým sa dá bojovať a správa, ktorú predstavila Deloitte, umožní spoločnostiam zistiť, ako môžu ďalej digitalizovať bez toho, aby sa príliš vystavovali rizikám.

 

Bývalý holandský vojenský veliteľ Dick Berlijn, ktorý v súčasnosti pôsobí ako zvláštny poradca pre kybernetickú bezpečnosť v Deloitte, v rozhovore pre televíznu stanicu NOS upozornil, že za hackerskými útokmi sa môže skrývať osamelý hacker, pre ktorého prenikanie do cudzích počítačových systémov je istý druh koníčka, ale aj priemyselná alebo iným štátom riadená špionáž.

 

Berlijn v tejto súvislosti pripomenul aj otázku organizovanej počítačovej kriminality. Upozornil, že jedna holandská nemocnica sa stala obeťou počítačovej krádeže citlivých dát a za ich znovuzískanie musela zločincom zaplatiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona