Kwasniewski: Ak Kyjev premárni summit vo Vilniuse, stratí ďalšie dva roky

NETKY.SK • 14 November 2013, 14:40 • 2 min
Kwasniewski: Ak Kyjev premárni summit vo Vilniuse, stratí ďalšie dva roky

BRUSEL - Akýkoľvek odklad podpisu asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou by znamenal odloženie eurointegračného procesu Ukrajiny na neurčito. Uviedol to dnes v Bruseli bývalý poľský prezident a jeden z dvoch osobitných vyslancov Európskeho parlamentu pre Ukrajinu Alexander Kwasniewski.

slovakia

left justify in out

K podpisu asociačnej dohody, ako aj dohody o voľnom obchode, by malo dôjsť koncom novembra na summite Východného partnerstva vo Vilniuse. Okrem Ukrajiny sa na podobné zblíženie s EÚ tešia aj ďalšie dve bývalé sovietske republiky, Gruzínsko a Moldavsko. "Neschopnosť dospieť vo Vilniuse k dohode bude znamenať odklad pridruženia o neviem koľko rokov. Pretože môžeme s istotou povedať, že v najbližších dvoch rokoch sa nikto nebude starať o pridruženie s Ukrajinou," povedal Kwasniewski.

Bývalý poľský prezident vysvetlil, že v máji 2014 sa uskutočnia voľby do EP, po voľbách bude v druhom polroku nasledovať skladanie novej Európskej komisie a v roku 2015 sú na Ukrajine naplánované prezidentské voľby. Kwasniewski v tejto súvislosti upozornil, že ak sa premárni moment vilniuského summitu, nebude mať nikto čas na Ukrajinu, ktorá tak stratí minimálne dva roky.

"A po dvoch rokoch už môže byť celkom iná situácia. Nie nevyhnutne lepšia, dokonca možno horšia ako v roku 2013," upozornil Kwasniewski. Ukrajinské úrady vyzval, aby zostávajúci čas pred summitom v litovskej metropole využili čo najefektívnejšie a splnili požiadavky, ktorými EÚ podmieňuje podpis týchto dôležitých dohôd.

Kameňom úrazu vo vzťahoch medzi Bruselom a Kyjevom zostáva aj naďalej otázka prepustenia bývalej premiérky Julie Tymošenkovej z väzenskej nemocnice na liečenie do zahraničia. Ukrajinská opozícia túto možnosť víta, avšak vládna Strana regiónov prezidenta Viktora Janukovyča s týmto nápadom nesúhlasí.

Líderka opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) si odpykáva sedemročný trest za údajne zneužitie právomocí, keď bola vo funkcii premiérky. V optike EÚ však ide o prípad politicky podmienenej selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies