Kvóty na prijímanie utečencov ešte nie sú známe

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:44 • 2 min
Kvóty na prijímanie utečencov ešte nie sú známe

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) stále pracuje na návrhoch na rozdelenie migrantov z južnej Európy do členských krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik, predseda Komisie Jean-Claude Juncker oznámi nové návrhy v stredu vo svojom prejave o stave Únie na pôde Európskeho parlamentu. Tieto návrhy budú zahŕňať opatrenia, ktoré už Komisia avizovala, napríklad spoločný európsky zoznam bezpečných krajín pôvodu či trvalý rozdeľovací mechanizmus.


Nové návrhy budú zahŕňať aj neustále rastúci počet imigrantov prichádzajúcich do Európy, najmä do Talianska, Grécka a cez Srbsko do Maďarska. EK už v júni navrhla rozdeliť 40 000 utečencov na základe systému povinných kvót. Do EÚ však odvtedy prišlo 120 000 ďalších osôb, ktoré potrebujú medzinárodnú ochranu. "V súčasnosti sa bavíme o čísle 160 000 - 40 000 navrhnutých v júni plus 120 000, ktoré navrhujeme teraz. Tieto návrhy však ešte nemajú konečnú podobu," uviedol Králik, podľa ktorého distribučný mechanizmus ani konkrétne počty, ktoré by mali jednotlivé krajiny prijať, ešte nie je známy.


Slovensko odmieta kvóty na prijímanie migrantov, no je pripravené dočasne prijať 500 utečencov z Rakúska. Slovensko je tiež ochotné prijať dve stovky sýrskych kresťanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies