Kvóty na prerozdelenie utečencov sú proti ľudským právam

NETKY.SK • 26 September 2015, 14:59 • 2 min
Kvóty na prerozdelenie utečencov sú proti ľudským právam

BRATISLAVA - Povinné kvóty na prerozdelenie utečencov medzi členské krajiny Európskej únie sú proti ľudským právam. Vyhlásil to dnes predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) v diskusnej relácii Sobotné dialógy.

slovakia

left justify in out

"Nie je správne, aby ste niekomu kázali žiť niekde, kde nechce," povedal. Kvóty mu pripomínajú nie tak dávnu históriu, na ktorú podľa jeho slov nechce spomínať nikto.

 

Slovensko kvóty odmietlo, pretože ide podľa jeho slov o nezmysel. Význam vidí skôr v humanitárnej pomoci v krajinách, kde problém vzniká. Zdôraznil, že povinné kvóty môžu viesť v Európe k posilneniu extrémnej pravice.

Slovensko sa chce proti povinným kvótam, ktoré prijali ministri EÚ väčšinovým rozhodnutím, brániť podaním žaloby na Súdny dvor v Luxemburgu a dobrovoľne tak pôjde do procedúry infringementu vo vzťahu k Európskej komisii.

 

"Je to legitímny krok, aj keď sa bránime už proti platnému rozhodnutiu," uviedol Blaha. Medzinárodná politika má podľa neho iné pravidlá ako tá vnútropolitická. Preto netreba zabúdať, že v medzinárodných vzťahoch funguje Slovensko ako suverénny štát, ktorému nemožno len tak niečo nakázať, upozornil.

 

Krajiny by mali prijať utečencov v priebehu dvoch rokov. "A tento čas hrá v náš prospech, až po tomto čase by sme čelili sankciám. EÚ dovtedy príde na to, že utečenci nebudú chcieť byť internovaní v daných štátoch a ukáže sa, že kvóty nie sú riešením," myslí si.

 

Proti takémuto prerozdeleniu utečencov je aj Martin Klus, tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SAS) pre zahraničnú politiku. Minister vnútra Robert Kaliňák urobil podľa neho správne, že na hlasovaní ministrov EÚ o kvótach povedal nie.

 

Podotkol však, že keby boli premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom skutočnými diplomatmi, tak by situácia mohla dopadnúť inak.

 

"S partnermi V4 sme sa mohli potichu dohodnúť na tom, že kvóty by sme prijali, ale pod podmienkou, že si zo žiadateľov o azyl budeme vyberať medzi prvými," povedal Klus.

 

Do počtu prijatých azylantov by si tak Slovensko eventuálne mohlo započítať aj sýrskych kresťanov a tiež ľudí, ktorí by predstavovali kvalifikovanú pracovnú silu, čo by v krajine chýbala, dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies