Kvôli vymieraniu hmyzu hrozí celému svetovému ekosystému kolaps

NETKY.SK • 14 Február 2019, 16:55 • 2 min
Kvôli vymieraniu hmyzu hrozí celému svetovému ekosystému kolaps

BRATISLAVA – Vedci zistili, že pokiaľ bude hmyzu v prírode ubúdať ako doteraz, v priemere to je viac ako 2% ročne, nastane situácia, že o 100 rokov bude naša planéta úplne bez hmyzu. Niektorí si možno teraz vydýchli. Lenže pokiaľ v prírodnej hierarchii vyškrtneme kompletne jeden celý druh, bude to mať za následok zrútenie celej pyramídy.

slovakia

left justify in out

Britský časopis The Guardian uverejnil čísla, ktoré viacerých prírodovedcov postavili zo stoličky. Na jednej strane je síce pravda, že hmyz je v živočíšnej ríši najviac rozšírený druh, lenže mizne osemkrát krát rýchlejšie v porovnaní s cicavcami, vtákmi či plazmi. Spôsobuje to najmä používanie pesticídov v poľnohospodárstve, najmä fipronilu a neonikotinoidu, ktoré pôsobia na centrálny nervový systém.  Okrem toho sú to ešte stále väčšie rozrastanie miest či v neposlednom rade aj klimatické zmeny.

 

img

 

Najväčší dopad bude mať postupný úhyn hmyzu pre zvieratá, pre ktoré je hmyz prirodzeným zdrojom obživy. Menovite sú to vtáky, plazy, obojživelníky a ryby. Pokiaľ tento druh potravy zmizne, budú ho nasledovať všetky spomenuté druhy. Cicavce sme síce nespomenuli, ale akoby mohli najzložitejšie formy organizmov na našej planéte prežiť ako jediný druh?

 

img

 

Svet musí teda v prvom rade zmeniť spôsob produkcie potravín. Podľa Francisca Sáncheza-Baya, ktorý pôsobí ako vedec na univerzite v austrálskom Sydney, "by bolo najlepšou alternatívou obrábanie pôdy podľa metódy prírodného poľnohospodárstva." V takom prípade by obsahovala aj viacej hmyzu. Za ďalšie je názoru, "že nové druhy pesticídov spôsobujú oveľa väčší úhyn hmyzu ako to bolo v minulosti."

 

"Ekosystémy zabíja intenzívne priemyselné poľnohospodárstvo," konštatuje Francisco.

 

img

 

Ako je teda možné, že aj v trópoch, kde sa takéto druhy pesticídov nepoužívajú, je zaznamenaný takisto veľký úbytok hmyzu? Problémom je tu totiž globálne otepľovanie, ktoré pôsobí všade na svete, aj keď to ľudia nepociťujú. Živá príroda sa jednoducho v tomto teplotnom pásme nedokáže prispôsobiť zmenám teploty tak ako inde.

 

img

 

Čísla vravia za všetko. Ako príklad môžme uviesť portorický dažďový prales, kde za posledných 35 rokov zmizlo z oblasti vyše 98 % podzemného hmyzu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies