Kvôli vírusu zika vzrástol dopyt po potratovej pilulke

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 08:30 • 2 min
Kvôli vírusu zika vzrástol dopyt po potratovej pilulke

NEW YORK - Dopyt po potratovej pilulke na internete tento rok výrazne vzrástol v Brazílii, Ekvádore a niektorých ďalších krajinách Latinskej Ameriky, ktoré zakazujú prerušenie tehotenstva, čo naznačuje, že sa ženy radšej rozhodnú pre ukončenie tehotenstva, ako by riskovali, že kvôli epidémii vírusu zika porodia postihnuté dieťa.

slovakia

left justify in out

Ukázala to nová americká štúdia, ktorá v stredu vyšla v časopise New England Journal of Medicine.

 

Výskumníci oslovili neziskovú organizáciu Women on Web (Ženy na webe), ktorá poskytuje medzinárodnú online službu v snahe pomôcť ženám usilujúcim o prerušenie tehotenstva. Na organizáciu, ktorá poskytuje online konzultácie, sa ročne obráti milión žien. V niektorých prípadoch im zabezpečí dodanie potratovej pilulky, píše tlačová agentúra AP.

 

Výskumníci posudzovali žiadosti adresované tejto organizácii z 19 krajín sveta od roku 2010 až do začiatku tohto roku, vrátane ôsmich krajín, kde vypukla epidémia vírusu zika, vlády týchto krajín varovali ženy, aby neplánovali tehotenstvo a súčasne tam zákon zakazuje prerušenie tehotenstva.

 

Ukázalo sa, že dopyt po potratovej pilulke v Brazílii a Ekvádore stúpol na dvojnásobok a v Hondurase a Venezuele sa takmer zdvojnásobil.

 

Celkový počet žiadostí adresovaných tejto organizácii je pritom iba zrnkom v piesku v porovnaní s počtom prerušení tehotenstva, ktoré boli podľa odhadov v týchto krajinách napriek zákazom vykonané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies