Kvôli údajnému sprisahaniu vo vláde zatkli v Turecku ďalších 33 policajtov

NETKY.SK • 1 September 2014, 12:04 • 2 min
Kvôli údajnému sprisahaniu vo vláde zatkli v Turecku ďalších 33 policajtov

ISTANBUL - Desiatky dôstojníkov tureckej polície, vrátane bývalého šéfa jednotky finančnej polície, zadržali dnes v novej vlne zatýkania súvisiacej s podozrením, že v radoch polície sa pripravovalo sprisahanie proti vláde.

slovakia

left justify in out

Turecká televízia NTV, ktorá o tom informovala, spresnila, že zatykače boli vydané na 33 policajných dôstojníkov. Samotná polícia sa k správam o zadržaní nevyjadrila, uviedla agentúra Reuters. Vo vyšetrovacej väzbe sú od júla desiatky policajných dôstojníkov, ktorí sú podozriví z vytvorenia zločineckej organizácie a odpočúvania telefónov, čo nový turecký prezident Recep Tayyip Erdogan - ešte kým bol vo funkcii predsedu vlády - označoval za súčasť sprisahania voči sebe.
      

Ako pripomenula agentúra Reuters, ide o prvú vlnu zatýkania v radoch polície odvtedy, čo sa Erdogan ujal prezidentskej funkcie. Post predsedu vlády po ňom prevzal Ahmet Davutoglu. Vlani v decembri sa v Turecku prevalil korupčný škandál, ktorý viedol k rezignácii troch ministrov a k zadržaniu podnikateľov blízkych vláde. Erdogan, ktorý bol tým postavený pred najväčšiu výzvu počas jedenástich rokov svojho pôsobenia v úrade premiéra, reagoval rozsiahlym zatýkaním a následnými čistkami na polícii a prokuratúre. Došlo aj k otvoreniu sporu medzi ním a jeho bývalým spojencom a podporovateľom, vodcom hnutia Hizmet, tureckým duchovným Fethullahom Gülenom, ktorý žije od roku 1999 v exile v Spojených štátoch. Ten však jednoznačne poprel, že by dával pokyny pri vyšetrovaní rozsiahlej korupčnej aféry, z čoho ho Erdogan obvinil.
      

Erdogan vykreslil vyšetrovanie korupcie ako pokus o prevrat v justičnom systéme a vytvorenie štátu v štáte prostredníctvom sympatizantov hnutia Hizmet, z ktorých mnohí v Turecku pôsobia práve v polícii a súdnictve.

 

Gülen túto interpretáciu odmietol a uviedol, že mnohí odvolaní policajní dôstojníci a zamestnanci súdov a prokuratúry nemali s jeho hnutím nič spoločné. Tvrdenia, že všetci odvolaní štátni zamestnanci sa hlásili k rovnakým myšlienkam, označil za prehnané a účelové.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies